Тимошенко перефарбує паливо в помаранч і просить писати телеграми

Понеділок, 11 квітня 2005, 16:31
За рішенням уряду, те дизельне паливо, яке за фіксованою ціною буде іти на весняно-польові роботи, для недопущення зловживань фарбуватимуть у помаранчевий колір.

"Дешеве дизельне пальне будемо мітити помаранчевим кольором", - сказала Тимошенко на прес-конференції в понеділок.

Тимошенко також закликала сільгоспвиробників повідомляти Кабмін, якщо ціни на дизельне паливо будуть десь вище встановленого рівня.

"Якщо в будь-якому районі ціна вище 2 400 гривень за тонну дизельного пального, то це надзвичайна ситуація, і повідомляйте телеграмою уряд, бо це недобросовісно".

Тимошенко вкотре наголосила, що ціни на пальне пішли вгору, бо власники нафтопереробних заводів вирішили скористатися введенням Росією 20-доларового додаткового вивізного мита і тенденціями на світовому ринку.

"Було створено монопольне угрупування, яке скористалося цим", - сказала Тимошенко.

Присутній міністр фінансів Віктор Пинзеник додав, що збільшення російського мита на 20 доларів мало призвести до зростання ціни літру бензину на 7-8 копійок.

"Але чому ціна піднялася на 70-80 копійок? Це силове викручування рук або монопольна змова! Як би реагували в США? Абсолютно так, як зреагував український уряд".

Тимошенко розповіла подробиці постанови уряду, яку ухвалили на Кабміні в суботу – обмежити 15% рентабельність для нафтопереробних заводів. "Якщо десь хтось даватиме націнки вище 15%, ніж реальна собівартість, ці надлишки будуть перераховані до бюджету України".

Тимошенко сказала, що починається моніторинг "по всій Україні силами податкової, мінекономіки і МВС". Крім того, на нафтопереробних заводах буде присутній представник уряду з листом від Тимошенко, який "відслідковуватиме відвантаження дизельного палива".

Тимошенко також зазначила, що до 1 травня буде обмежено експорт дизельного палива за кордон, поки не завершаться весняно-польові роботи.

Вона відкинула, що все це є ручне управління економікою: "Це абсолютно ринковий захід, який використовується у світі, коли виникають монопольні домовленості". За словами Тимошенко, ця постанова уряду ухвалена згідно з законом "Про ціни і ціноутворення".

Водночас, сказала Тимошенко, порядок можна наводити тільки в "ручному управлінні". "Світ ще не вигадав, як боротися з тим, що нова українська влада отримала від старої", - додала вона.

Тимошенко пообіцяла, що "протягом місяця стреси, які штучно нагнітаються, знівелюються".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування