Україна цікавить інвесторів, бо Тимошенко питає "коли?", а не "навіщо?"

Вівторок, 12 квітня 2005, 19:39
Україна зберігає інвестиційну привабливість, але іноземних інвесторів стримують політичні і юридичні ризики.

Таку думку висловили учасники семінару "Поліпшення інвестиційного клімату в Україні: наступні кроки", який пройшов у посольстві США в Україні у вівторок.

Зокрема, член ради директорів Американської торговельної палати в Україні, старший віце-президент PBN Мирон Василик відзначив високі очікування інвесторів від України на тлі зростаючої впевненості споживачів і найвищого за всі роки незалежності рівня довіри до уряду.

У той же час він висловив стурбованість тим, що без активної роботи з подальшого реформування ці можливості можуть бути втрачені. Василик підкреслив, що інвестори очікують прозорих і незворотних реформ і дій уряду на підставі верховенства права й антимонопольних принципів. При цьому він підкреслив необхідність зниження бюджетного дефіциту.

Василик вважає, що основними для України залишаються ризики в політичній й юридичній сфері. У політичній - це фактор парламентських виборів, які наближаються, що може привести до росту популістських рішень. У юридичній сфері ризики створюють часті зміни законодавчої бази.

В той же час він відзначив, що Україна стає країною з ринковою економікою, і це, на фоні росту інтересу до неї, сприятиме залученню інвестицій. Крім того, фактором їхнього зростання стане розширення Європейського союзу до кордонів України.

За словами експерта, інвестиційний інтерес зберігається, зокрема до проектів у металургійній галузі й сфері транспортних комунікацій, а також у фармацевтиці.

Втім, Василик констатував, що бізнес на сьогодні очікує на позитивні сигнали від влади. "Поки уряд продемонстрував нездатність налагодити діалог з бізнесом", - відзначив він.

Однак директор Європейського банку реконструкції й розвитку (ЄБРР) в Україні Камен Захарієв відзначив поліпшення тону уряду у спілкуванні з інвесторами. "Якщо раніше запитували, навіщо це вам, то тепер запитують, як і коли це краще зробити", - констатував він.

При цьому Захарієв відзначив, що, незважаючи на певне розчарування в бізнес-колах від дій уряду, не варто забувати про його генеральну лінію на розвиток ринкових відносин. У той же час він відзначив, що уряду необхідно демонструвати більшу єдність у своїх діях.

Серед позитивних факторів, що впливають на приплив інвестицій в Україну, він назвав упевненість у реформах і передумови для збереження макроекономічної стабільності (очікуване збереження позитивного сальдо поточного рахунку платіжного балансу, достатні валютні резерви Нацбанку, низький рівень заборгованості в корпоративному секторі).

Говорячи про дефіцит держбюджету, він відзначив, що з погляду Міжнародного валютного фонду його розмір є ризиковим. Але, підкреслює Захарієв, якщо дефіцит виявиться вище запланованого, уряд зможе без проблем профінансувати за рахунок зовнішніх позик.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування