Якщо прислухатись до Ющенка, Росія не стане монополістом

Середа, 13 квітня 2005, 11:20
Політолог з Вашингтонського Інституту Стратегічних та Політичних Досліджень Володимир Сокор вважає, що монополізації Росії на газовому ринку можна запобігти.

Так він прокоментував угоди між німецькими компаніями та російським "Газпромом" про будівництво газогону по дну Балтійського моря, про яку "Ґазпром" домовився з дочірньою компанією німецького концерну BASF, повідомляє радіо "Свобода".

За його словами, цієї проблеми можна було б уникнути, якби ЄС діяв узгоджено в інтересах усіх членів та пристав на пропозицію українського уряду.

"Прикладом могла би бути пропозиція президента Ющенка про створення консорціуму країн, що видобувають, транспортують та споживають газ. У цьому випадку йшлося про туркменський газ", - сказав Сокор.

"Ющенко хотів би, щоб до цього консорціуму увійшло якомога більше країн, включно з найбільшими, Німеччиною, Францією та Італією. Але якщо європейські країни почнуть діяти окремо, вони дають можливість Росії як монополісту стравлювати між собою споживачів", - додав він.

Сокор також вважає, що привід для занепокоєння у зв’язку з російсько-німецькою угодою має не лише Україна, але й інші транзитні країни, зокрема Балтійські.

"Балтійські держави звернулися до Європейського Союзу з проханням забезпечити проходження нової гілки газогону їхньою територією. Німецька двостороння угода з Росією є політично небажаним прецедентом для Європейського Союзу, бо у цьому випадку Німеччина діє односторонньо, не враховуючи інтереси інших країн ЄС", - зауважує Владимир Сокор.

Подібне занепокоєння поділяють і східноєвропейські експерти. В інтерв’ю польському часопису "Tygodnik Powszechny" директор варшавського Центру Східних Досліджень Яцек Цихоцький говорить, що великі західні компанії, такі як німецька ЕОN, чи Gaz de France, замість того, щоб конкурувати з "Ґазпромом", насправді співпрацюють з ним у Східній Європі, беручи під контроль місцеві компанії.

Між тим аналітик вашингтонського відділення дослідницької компанії Global Insights Ендрю Нефф вважає, що "ідея "Ґазпрому" полягає у тому, щоб диверсифікувати свої експортні шляхи та зменшити залежність від України. Нині, коли цією ідеєю зацікавилися Німеччина та Велика Британія, які вже висловлюють бажання фінансувати будівництво цієї гілки газогону, можливість її побудови до 2010 року, стає реальнішою", - зазначив він.

Читайте також:

Рибачук вважає, що Росія блефує

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування