Політолог, який дружить з донецькими, радить Путіну відновити СССР без України

Середа, 13 квітня 2005, 11:41
Російському президенту Володимиру Путіну слід ініціювати розпуск СНД і створити на його місці союз із 5 держав, близьких до Росії, але без України.

Таку думку в інтерв’ю Радіо "Свобода" висловив російський політолог Станіслав Бєлковський.

За його словами, Росія вже втратила Україну як свого можливого союзника.

"Сьогодні рівень розвитку політичної та інтелектуальної еліти в Україні значно вищий, ніж у Росії. Для української еліти цінності національні, цінності держави важать значно більше, ніж для російської еліти, і в цьому розумінні Росія сьогодні не готова і не здатна запропонувати українській еліті зразків для наслідування – ні в політичній, ні в інтелектуальній, ні в естетичній сферах", - вважає політолог.

"І сам вектор розвитку, що його задала помаранчева революція, не припускає можливості реінтеґрації Росії й України в ближчому майбутньому", - додає він.

Водночас Бєлковський застерігає й перед надмірними очікуваннями від цього нового європейського й євроатлантичного вектора України.

"На мій погляд, головна проблема України зараз полягає в тому, щоби сформулювати свою власну національну стратегію, яка б відповідала природі України як держави, що є правонаступником Української Радянської Соціалістичної Республіки", - вважає він.

"І в цьому розумінні всі питання, пов’язані з інтеґрацією в ті чи інші співдружності, співтовариства, простори, – вони вторинні. Спершу Україна має зрозуміти, що вона є сама по собі і що відповідає інтересам народу України в найширшому розумінні цього слова, тобто саме народу всієї України, а не окремих шарів чи політичних еліт", - зазначає Бєлковський.

Він також висловив сумнів щодо можливості розколу України.

"Так, Схід і Південь України – це реґіони, які голосували за Віктора Януковича, відстоюючи своє право на культурну ідентичність, право на власну ментальність, право не опинитися під пресом уніфікації. Але вони вважають себе за частину саме України, а не Росії, і з цього огляду жодного розколу не буде", - наголосив Бєлковський.

Радіо "Свобода" нагадує, що Станіслав Бєлковський минулого року відкрив українську філію свого Інституту національної стратегії. На її чолі став український політолог Кость Бондаренко. У середу обидва політологи проведуть прес-конференцію в Донбас-Паласі, що належить Ринату Ахметову.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
20:24
ФДМУ за тиждень провів 8 успішних аукціонів з приватизації на 28,5 мільйонів
19:59
Якою буде освіта у професійних ліцеях і як формуватимуть їхню мережу: відповідає МОН
19:53
"Тиждень чекали": Буданов розповів деталі збиття російського Ту-22
19:49
фотоЗеленський провів нараду біля розбомбленої багатоповерхівки в Дніпрі
19:48
відеоУ Києві рятувальники винесли понад 10 собак і котів із палаючої квартири: 6 тварин загинули
19:35
ЗМІ дізнались, які заходи включатиме новий пакет санкцій проти РФ
19:27
Нідерланди невідкладно дають понад €200 млн на ППО та снаряди для України
19:26
"Під виглядом співробітників Бюро видурювали у людей гроші": ДБР викрило шахрайську схему
19:15
фотоНа Дніпропетровщині ворог атакував рятувальників, коли ті гасили пожежу від обстрілу
19:14
Понад 55% мережі системно важливих банків здатні працювати під час блекауту – НБУ
Усі новини...