Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Смєшко каже, що СБУ не брало участі в Помаранчевій революції

Середа, 13 квітня 2005, 14:30
Екс-глава СБУ Ігор Смєшко заявив, що Служба безпеки України не брала участі у Помаранчевій революції.

Про це він заявив в інтерв'ю "Українській газеті", опублікованому 13 квітня 2005 року.

"Служба безпеки України не приймала й не могла брати участі у будь-яких "революційних" діях. Це випливає з нашого статусу: ми військовослужбовці, які склали присягу на вірність народу України, а не "бойовий загін" якої-небудь партії", - зазначив Смєшко.

"В силу цього, я й мої найближчі колеги в керівництві СБУ того часу менш за все хотіли б стати учасниками або "героями" якої-небудь революції. Будь-яка революція, за визначенням, є насильницьким захопленням влади. А в процесі такого захоплення платять своєю кров'ю зазвичай не політики, які організували подібну революцію, а все той же простий і святий своєю вірою народ, - захистити який ми й присягали", - зазначив він.

За словами екс-глави СБУ, "завданням було саме протилежне: абсолютне виключення будь-якого насильства при передачі влади в країні під час виборів". "І я щасливий, що це завдання завдяки професіоналізму, почуттю офіцерського обов'язку й любові до Батьківщини з боку моїх колишніх підлеглих – співробітників СБУ – було успішно виконано".

"Решта – за істориками. Тільки вони згодом, маючи на руках весь необхідний і на той час доступний матеріал, зможуть тверезо оцінити, наскільки ступінь загроз і ризиків із боку обох супротивних сторін під час виборів був адекватним оперативним контрзаходам нашої спецслужби. Головною метою, і я на цьому наголошую, на той час для нас було одне: абсолютно виключити будь-яке кровопролиття в країні при зміні влади", - зазначив Смєшко.

На його думку, "у листопаді-грудні 2004 року в Україні були створені серйозні передумови, - щоб завершити еволюційний і, на щастя, безкровний процес перетворення багатонаціонального, постсоціалістичного суспільства, що існувало на території колишньої Української Радянської Соціалістичної Республіки в складі СРСР, на українську націю".

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування