Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США має захистити Одеса-Броди

П'ятниця, 15 квітня 2005, 13:09
Старший дослідник вашингтонського Джеймстаунського фонду Володимир Сокор заявляє про важливість значення політичної підтримки США в питанні продовження нафтопроводу "Одеса-Броди" до Гданська.

Про це він пише в статті "Помаранчеве золото", опублікованій в газеті "The Wall Street Journal" у п'ятницю.

На думку Сокора, при подібному сприянні "Москва, можливо, з'ясує, що об'єднаний тиск Вашингтона, американських нафтових компаній у Казахстані й країн, якими має транспортуватися нафта, а також країн - споживачів нафти, занадто сильний, щоб йому протистояти".

"Успіх цього проекту, в остаточному підсумку, дозволить зупинити тривожне ковзання Європи до надмірної залежності від Росії в питаннях постачання енергоносіями", - вважає Сокор.

Для того, щоб використати "Одеса-Броди" в прямому напрямку, Ющенко й Тимошенко пропонують використати нафту гігантського Тенгизького родовища на північному заході Казахстану, яке в основному належить й експлуатується корпорацією "ChevronTexaco".

У цей момент тенгизькая нафта перекачується в Новоросійськ, російський порт на Чорному морі, по магістральному нафтопроводу, який належить й експлуатується Каспійським трубопровідним консорціумом (Caspian Pipeline Consortium, CPC), де головну роль грає корпорація "ExxonMobil".

Україна має намір почати переговори із добувачами й транспортувальниками казахської нафти, урядом Казахстану й російською трубопровідною монополією "Транснафта", про те, щоб транспортувати тенгизьку нафту з Новоросійська танкерами в Одесу.

Як альтернативний варіант пропонується перевозити казахську нафту танкерами коротким транскаспійським маршрутом в Азербайджан і далі транспортувати її по існуючому нафтопроводу в грузинський чорноморський порт Супса, звідки знову танкерами доставляти нафту в Одесу й далі в Польщу.

"Однак Москва, напевно, буде й далі протистояти використанню нафтопроводу "Одеса-Броди" для перекачування нафти в північному напрямку і його продовження для доставки в Європу каспійської нафти", - вважає Сокор.

На його думку, Росія, "скористалася перевагою своєї транзитної монополії, щоб не дозволити добувачам казахської нафти використати нафтопровід "Одеса-Броди".

Сокор також заявляє, що російські добувачі нафти використають "Одеса-Броди" в режимі неповного завантаження головним чином, щоб заблокувати доступ до нього каспійської нафти.

"Москва прагне максимізувати свої важелі впливу, пов'язані з її частками ринку й цінами, перешкодити здійсненню стратегії Європейського союзу (ЄС) по диверсифікованості постачання І, в остаточному підсумку, використати у власних інтересах, для досягнення своїх політичних цілей зростаючу залежність Європи від російських енергоносіїв", - вважає він.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:35
ФОТОЖінка намагалася продати за мільйон свого 2-річного сина
16:32
фотоАфриканський пил дістався Києва
16:16
Мега-курорт, або мега-екологічна катастрофа. Як пов'язаний з Коломойським проєкт може знищити дику природу Карпат
16:14
У Запоріжжі депутати обрали нового виконуючого обовʼязки міського голови
16:10
"Мертві душі" та гроші повз бюджет: очільниця НАУ розповіла, які проблеми треба вирішити у виші
16:05
Справа про оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
15:54
Російські силовики взялися за заступника Шойгу після спецоперації ГУР – джерела
15:31
"Село, якого більше немає": оператори показали відео із розбомблених Кринків на лівому березі Херсонщини
15:08
Єврокомісія "взяла до уваги" рішення МЗС щодо консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку
15:06
ОПЕК пропонує Намібії підтримку з надією на її приєднання до організації
Усі новини...