Чорномирдін бачить, як Україна здає свої позиції

Субота, 16 квітня 2005, 17:54
Посол Росії в Україні Віктор Чорномирдін не виключає можливості використання так званих "революційних" технологій для зміни влади в Білорусії, Казахстані й Узбекистані.

"Нові революційні технології спрацювали в Сербії, Грузії, Україні, Киргизії. На черзі Білорусія. А там Казахстан, Узбекистан і т.д. Робота йде серйозна", - сказав Чорномирдін в інтерв'ю газеті "Трибуна", текст якого опублікований у суботу на сайті МЗС РФ.

"Те, що Захід активно працює на просторах колишнього СРСР - факт, - продовжив він. - Але хто заважає нам цим же займатися? Для того щоб правильно працювати і з Молдавією, і з Придністров'ям, і з Україною, нам треба навчитися ділитися. Не треба тут "крохоборничать". Ми хочемо в'їхати в рай на чужому горбі. Так не буде".

"Хто вкладає в їхню економіку (країн на пострадянському просторі), до того вони й тягнуться", - вважає дипломат.

"А ми нічого не вкладаємо й поки нічого не робимо. Ми що, багато втратимо, якщо їхніх студентів запросимо до себе у вузи на державні стипендії? У нас крадуть набагато більше, причому ніде не зменшується, така країна. Ми нічого не робимо, а у відповідь хочемо, щоб нас любили", - сказав посол.

"Ми вже ціле покоління втратили: нинішня молодь у колишніх республіках Союзу приходить у політику, економіку й бізнес уже з іншим менталітетом. І ми для них - не "старші" і не "молодші". Ми для багатьох з них уже просто чужі", - переконаний Чорномирдін.

Торкаючись російсько-українського економічного співробітництва, посол висловився за збільшення товарообігу до $50-70 млрд. на рік.

Чорномирдін відзначив, що Росія й Україна стали виходити на нові великі проекти. "І в рамках ЄЕП. І по газовому консорціуму. І в прикордонних питаннях. Все це буквально за останні рік - два. Пішов туди наш інвестор - у металургію, нафтохімію, гірську промисловість", - додав Чорномирдін.

Відповідаючи на запитання, чи нависла загроза деприватизації над підприємствами, що належать російському бізнесу в Україні, посол відзначив: "Сказати, що сьогодні треба чогось боятися, що там може щось відбутися, я не можу. Новий президент уже неодноразово заявляв: питань до російських компаній немає".

"Що ж стосується деприватизації, то це все, по-моєму, зопалу. Вони й самі це розуміють - ніякої масової націоналізації не буде. Мова йтиме про деякі приватизаційні тендери, де були порушені закони. Когось цей процес, може, і торкнеться, але загрози для наших компаній в Україні я не бачу", - вважає Чорномирдін.

Він закликав російських інвесторів іти на український ринок. "І не треба чекати, коли покличуть. Треба проекти пропонувати, варіанти, розрахунки робити", - упевнений посол.

Він також нагадав про прагнення України вступити в НАТО. "Але от факт: сьогодні українська оборонка ледве починає розкручуватися. А от якби ми туди прийшли, активніше діяли, то вона б заробила на всю міць. І тоді вони б ще подумали. Тому що, вступаючи в НАТО, свій оборонний комплекс можна звертати", - підкреслив Чорномирдін.

Він висловив думку, що Україні рано приєднуватися й до СОТ. "Нам (Росії) туди можна було вступити й років сім тому. Але ми не готові до цього, а вони тим більше. Вони зараз повністю здають всі позиції", - говорить посол.

Прогнозуючи розвиток ситуації з російським Чорноморським флотом, Чорномирдін сказав: "Ніяких переговорів по цій темі сьогодні не ведеться, і такої теми не стоїть. Інша справа - що буде після 2017 року (до цього року діє російсько-український договір по ЧФ) думати треба, дуже добре треба, і зараз уже, сьогодні. Це дуже чутлива тема - для Криму, для України й для нас. Простих рішень тут чекати не слід".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування