Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Норвегія й Росія сваряться через "Київстар"

Понеділок, 18 квітня 2005, 11:54
Норвезька компанія Telenor обвинувачує російську "Альфа-груп" у використанні нечесних прийомів конкуренції на українському ринку мобільного зв'язку.

Про це пише в статті за понеділок британська ділова газета "Financial Times", переклад якої публікує Inopressa.ru.

"Норвезька компанія Telenor, якій належить 56,5% другого за величиною українського оператора мобільного зв'язку, компанії "Київстар", піддалася агресивній атаці на двох флангах з боку давнього союзника, російської "Альфа-Груп", пише видання.

"Альфа" кинула виклик домінуючій ролі Telenor в "Київстар", купивши всі акції "Шторму" - української компанії, яка володіє іншими 43,5% "Київстар".

Газета повідомляє, що 28 квітня в "Київстар" мають бути перевибори ради директорів, куди в цей час входять представники Telenor, "Альфи" і колишні власники "Шторму".

Одночасно, пише газета, "Альфа" погрожує підірвати позиції "Київстар", привівши на український ринок "Вимпелком", другого за величиною російського оператора мобільного зв'язку, у якому "Альфа" є найбільшим акціонером. Telenor, якій належить менший пакет "Вимпелкома", відкинула цю пропозицію.

Віце-президент "Альфа Телекому" Кірілл Бабаєв заявив, що ці кроки відбивають інтерес "Альфи" до українського ринку, де кількість користувачів мобільним зв'язком за два роки збільшилося в чотири рази, до 16 млн, що становить 34% населення.

За словами Бабаєва, група сподівається досягти компромісу з Telenor із приводу керівництва "Київстар" і пропонованим приходом "Вимпелкома" на Україну. "Ми обговорюємо обидві проблеми. Вони взаємозалежні", - заявив Бабаєв.

Telenor обвинувачує "Альфу" у використанні нечесних прийомів. "Вони роблять дуже дивні речі й ставлять перепони нашому партнерству".

У березні "Альфа" подала в Києві позов, домагаючись анулювання акціонерної угоди між "Штормом" й Telenor. На думку Telenor, цей крок є порушенням укладеної з "Альфою" угоди про те, що всі суперечки будуть вирішуватися в американському суді. Український суд не прийняв справу до розгляду.

Тоді ж акціонер "Вимпелкома", який є союзником "Альфи", подав на півдні Росії позов про скасування положення в уставі компанії, який вимагає, щоб будь-які придбання схвалювалися одноголосно. Місцевий суд підтримав клопотання, але Верховний суд Росії відклав виконання рішення й вивів справу з юрисдикції суду нижчої інстанції.

"Альфа" пригрозила скористатися рішенням суду нижчої інстанції, щоб домогтися схвалення експансії "Вимпелкома" на засіданні ради директорів 22 квітня. "Альфа" пропонує, щоб "Вимпелком" купив "Українські радіосистеми", невеликого оператора, головним активом якого є ліцензія на частоту GSM-900, пише "Financial Times".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...