Березовський віддасть записи Ющенку і буде свідчити

Понеділок, 18 квітня 2005, 18:53
Борис Березовський просить про зустріч із президентом Віктором Ющенком, щоб передати йому 10 CD із записами розмов у кабінеті Леоніда Кучми, зробленими колишнім співробітником держохорони Миколою Мельниченком.

Про це в понеділок по приїзду з Лондона повідомив голова тимчасової парламентської слідчої комісії у справі Гонгадзе Григорій Омельченко, передає "Інтерфакс-Україна".

Він сказав, що в ході перебування в Лондоні зустрівся з Березовським, який і розповів про такі плани.

"Березовський сказав, що він звернувся до Ющенка з тим, чи бажає він особисто як президент одержати ці 10 дисків для того, щоб не вважали, що він збирається когось шантажувати цими записами, і тому хоче передати їх особисто", - пояснив Омельченко мотиви дій російського олігарха.

Раніше Мельниченко звернувся із заявою про такі наміри Березовського до глави Служби безпеки України Олександра Турчинова.

"Якщо він (Ющенко) відмовиться приймати ці записи, то вони будуть передані в слідчу комісію, яку я очолюю, щоб вона розпорядилася ними на свій розсуд", - додав парламентарій.

Крім того, пославшись на слова Березовського, Омельченко повідомив про його готовність дати свідчення у справі про вбивство Гонгадзе як свідок. "Він згодний дати свідчення, якщо прокуратура до нього офіційно звернеться. Зараз вирішується питання про надання візи", - сказав глава комісії.

Омельченко також стверджує, що передані представниками створеного Березовським Фонду громадських свобод Олександром Гольдфарбом й Юрієм Фельштинським у Генпрокуратуру речові докази - диктофон Toshiba, телевізійний пульт - є тими самими пристроями, які пройшли експертизу в США і які використалися для ведення записів розмов у кабінеті колишнього президента.

Також, за твердженням глави комісії, є оригінальними "чіпи й жорсткі диски із записами".

"Вони дійсно використовувалися Мельниченком. Це - оригінальна техніка, що зберігалася раніше в Юрія Швеця, який був довіреною особою Олександра Жира під час перебування його головою слідчої парламентської комісії. Брюс Кеніг передав всі ці матеріали Швецю, а той у свою чергу - Гольдфарбу й Фельштинському", - сказав співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, 13 квітня Гольфарб і Фельштинський, які проходять як свідки у справі Гонгадзе, передали в Генпрокуратуру записи Мельниченка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News