Знайшлися соратники Мельниченка. Вони готові свідчити

Понеділок, 18 квітня 2005, 20:23
Екс-підполковник ФСБ Росії Олександр Литвиненко закликає товаришів майора Миколи Мельниченка, що здійснювали запис розмов у кабінеті Леоніда Кучми дати свідчення Генпрокуратурі й тим самим врятувати свої життя.

Як повідомив Литвиненко по телефону агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок, він дасть свідчення по "справі Гонгадзе" у вівторок на території українського посольства в Лондоні.

"Я звертаюся до майора Мельниченка дати свідчення. Майор називає імена своїх товаришів, і коло осіб, яким вони відомі, розширюється. Тим самим він ставить їхнє життя під загрозу. Я закликаю хоча б одного з них набратися сміливості і якомога швидше дати свідчення - тільки це врятує всіх інших", - заявив Литвиненко.

Колишній співробітник ФСБ підтвердив, що давав свідчення главі парламентської слідчої комісії Григорію Омельченку, у яких назвав імена цих чотирьох осіб.

Він також повідомив, що його допит буде проведений на території українського посольства в Лондоні у вівторок в 10.00 за місцевим часом.

У той же час Григорій Омельченко повідомив в інтерв'ю агентству, що в свідченнях Литвиненка фігурують імена ще чотирьох, крім Мельниченка, учасників прослуховування кабінету Кучми.

За словами Омельченка, він уже зустрічався з цими людьми, які "в усній формі дали пояснення, якою була їхня роль, якою - роль Мельниченка". "Один з цих учасників прослуховування зберігає в себе частину оригінальних аудіозаписів, яких немає в Мельниченка, що стосуються справи Гонгадзе", - відзначив глава комісії.

Відповідаючи на запитання про можливість дачі офіційних свідчень цими людьми Генпрокуратурі, парламентарій сказав: "Їхня відповідь - більше позитивна (ніж негативна). Вони просили гарантії безпеки", - сказав Омельченко.

Крім того, як стверджує Омельченко, він також передав у Генпрокуратуру привезений з Великобританії "чорновий протокол допиту Мельниченка".

"Зі своїм американським адвокатом і Андрієм Федуром він готував свідчення Генпрокуратурі, у тому числі й відповіді на ті питання, які були спрямовані в США. Там зазначені нові фрагменти записів у відношенні Гонгазде", - сказав глава комісії.

Раніше Литвиненко заявив, що прослуховування кабінету Кучми під час перебування його президентом України організував Марчук. При цьому він послався на розмову з Мельниченком.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування