Тимошенко мала довести Путіну, що краще європейський, а не азіатський шлях

Вівторок, 19 квітня 2005, 12:36
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко мала привезти в Росію пропозиції щодо "реанімації" Єдиного економічного простору європейським шляхом.

Про це повідомив директор Інституту інтеграції й розвитку Дмитро Видрін, який брав участь у підготовці візиту Тимошенко в Росію, передає Росбалт.

"У пропозиціях Юлії Тимошенко була теза: створювати ЄЕП не азіатським, закулісним шляхом, а європейським — через залучення громадськості, тобто через плебісцити, експертні майданчики в сусідніх регіонах і на загальнодержавному рівні, не забуваючи при цьому й про журналістів, які напряму працюють із громадською думкою", - сказав він.

Видрін також вважає, що "російська сторона дотепер не може зрозуміти, що доля ЄЕП не може вирішуватися тільки в Москві".

"От якби Німеччина — один з основних ідеологів ЄС — постійно говорила, що доля ЄС вирішується в Берліні, ніякого ЄС взагалі б не було!" – сказав він.

За словами Видріна, щодо ЄЕП є підозри, які необхідно розвіяти, інакше нічого не вийде.

"Мова йде, по-перше, про підозру, що ЄЕП — це закамуфльована форма Російської імперії, по-друге, про те, що ЄЕП створюється на противагу ЄС, і, по-третє, що ЄЕП стане якимось номенклатурним ринком, де чиновники чотирьох країн зможуть спокійно заробляти гроші у свою кишеню", - сказав він.

Видрін вважає, що з чотирьох країн ЄЕП Україна найбільше підходить для того, щоб розвіяти ці підозри.

"Україна не створює імперського проекту, Україна точно не проти ЄС, й Україна не будує азіатську модель економіки, тому перенесення центру ваги в Київ дозволить автоматично зняти всі проблеми. Якщо Путін зможе переступити свої амбіції, то всі домовленості по ЄЕП можуть бути виконані", - сказав він.

На питання про скандал з відкладенням візиту Тимошенко, Видрін сказав, що заява генпрокурора Росії про те, що вона перебуває в розшуку, але користується імунітетом, була не випадковою. "У політиці не буває випадків і збігів. Тому в мене виникає сумнів, чи випадково, що це питання й ця відповідь пролунали в переддень візиту Тимошенко в Москву".

"Всі розуміють, що успіх будь-якого міжнародного візиту відсотків на 70 залежить від атмосфери, у якій він буде проходити. І що говорити, якщо зустрічаюча сторона напередодні візиту нагнітає атмосферу, і замість дружнього запрошення президента РФ спливає недружнє очікування генпрокурора цієї країни?" – зазначив він.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування