Нафтовики погрожують Кабміну дефіцитом пального, якщо ціни не відпустять

Вівторок, 19 квітня 2005, 13:31
Керівники найбільших нафтових компаній, зокрема, російських, які працюють на українському ринку, просять прем'єр-міністра Юлію Тимошенко про зустріч для розробки спільного плану щодо подолання кризової ситуації на ринку нафтопродуктів.

Про це сказано у відкритому листі до Тимошенко, підписаному керівниками низки нафтопереробних заводів і мереж АЗС і оприлюдненому у вівторок на зустрічі з журналістами.

Лист підписали президент ТОВ НК "Альянс-Україна", голова представництва ЗАТ "Казахойл-Україна" Петро Мірошников, генеральний директор ПІІ "Лукойл-Україна" Фейруз Ісаєв, президент ТОВ "ТНК-ВР Україна" Олександр Городецький, представник ВАТ "Татнефть" в Україні Графський, президент ТОВ "Альфа-нафта" Айк Памбухчян, голова правління ВАТ "НПК-Галичина" Владимир Гусаков, гендиректор ВАТ "Концерн Галнафтогаз" Юрій Кучабський.

Керівники нафтокомпаній вважають, що уряд відходить від задекларованих принципів відносин з бізнесом на підставі діалогу.

На їхню думку, зростання цін на нафтопродукти було приречене низкою чинників, головним з яких стало різке (на 53,8% з початку року) зростання вартості нафти, яка імпортується в України, що відбувалося на фоні збільшення податкового навантаження на вітчизняних виробників нафтопродуктів згідно із законом України "Про Державний бюджет України на 2005 рік".

"На жаль, керівники органів виконавчої влади, відповідальні за реалізацію політики на ринках ТЕК, мабуть, надали Вам неповну інформацію щодо причин підвищення цін на нафтопродукти, і безпідставно звинуватили нафтопереробні компанії в ціновій змові", - зазначають керівники нафтових компаній.

"Не є підставою зростання ціни зупинка на запланований ремонт Лисичанського і Херсонського НПЗ, оскільки ці підприємства накопичили достатній ресурс для наповнення ринку", – йдеться в листі до прем'єр-міністра.

При цьому зазначено, що саме небажання керівників профільних органів виконавчої влади розібратися в об'єктивних причинах зростання ціни і стало підставою для застосування адміністративних методів урядом для виправлення ситуації на ринку.

Разом з тим, у листі сказано, що українські нафтові компанії готові виконувати всі рішення уряду та укладені угоди, і забезпечуватимуть споживачів України нафтопродуктами в необхідному обсязі і за доступними цінами, в повній відповідності з досягнутими домовленостями.

Водночас, наголошують нафтові керівники, адміністративні методи регулювання цінової ситуації, зокрема встановлення економічно необгрунтованих граничних цін, може привести до дефіциту нафтопродуктів і розбалансуванню ринку.

Як відомо, Міністерство економіки і європейської інтеграції встановило до 1 травня граничний рівень оптово-відпускних цін на дизельне паливо і бензин, які реалізуються на внутрішньому ринку.

З урахуванням встановлених граничних цін і рекомендованого Мінекономіки граничного рівня торгової надбавки (13%), роздрібні ціни мають складати: дизпаливо - 2,75 грн./л, бензин А-95 - 2,99 грн./л, А-92 - 2,95 грн./л, А-76(80) - 2,85 грн./л.

Уряд пояснює різке підвищення цін на нафтопродукти підвищенням Росією з квітня ставки вивізного мита на нафту і нафтопродукти на 23,6% до 102,6 дол. за тонну, а також змовою власників нафтопереробних заводів.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:54
Костюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
22:11
фото600 страв з України та світу від Клопотенка: у Києві презентували оновлене меню для шкіл
Усі новини...