Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин прогнозує, що за місце у списку братимуть по 5 мільйонів доларів

Вівторок, 19 квітня 2005, 14:35
Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що через "корупційність" закону про вибори народних депутатів вартість місця в прохідній частині списку провідних партій може сягнути п'яти мільйонів доларів.

Про це Литвин заявив в інтерв'ю газеті "Сільські вісті", опублікованому у вівторок, 19 квітня.

На переконання Литвина, парламентські вибори 2006 року будуть надзвичайно складними, адже ставки будуть не менші, ніж на минулих президентських виборах.

"Навесні мова йтиме про вибори прем'єр-міністра і голови Верховної Ради. Отож, виборча кампанія буде більш персоніфікованою, відтак боротьба на політичне знищення певних політиків набуде величезних розмахів", - зазначив спікер.

Він також поскаржився на недосконалість виборчого законодавства, яке існує на сьогодні.

"Той закон, що ми прийняли (Закон України "Про вибори народних депутатів України" від 25 березня 2004 року, який передбачає обрання до парламенту виключно за виборчими списками партій і блоків ), справді є корупційним за своєю суттю", - сказав Литвин.

"Корупція процвітатиме в партіях у вигляді купівлі місць у списках. Сьогодні вже йде мова, що сума, яка вимагатиметься від людей, котрі виявлять нестримне бажання піти на вибори у прохідній частині списку, становитиме п'ять мільйонів доларів", - зазначив голова Верховної Ради.

Литвин переконаний, що "як би хто не переконував у демократичності закладених у закон норм й світових традицій, у наших умовах це стане джерелом для зловживання політичними силами".

"З одного боку, це збільшуватиме партійні фінансові ресурси для виборів, а з іншого - щось же перепадатиме конкретно й тим, хто визначатиме місця у списку? Це ті реалії, про які треба говорити і про які люди повинні знати", - вважає він.

Литвин запропонував свій спосіб уникнути такої ситуації.

"Але треба, щоб у кожному окрузі були агітатори від кожної політичної партії. Нехай партії складають свої списки в алфавітному порядку. Коли вибори пройдуть, Центральна виборча комісія переформатує виборчий список в залежності від результатів, які отримано в кожному окрузі", - запропонував спікер.

Таким чином, за його словами, "не буде штовханини за прохідне місце у списках". "Треба буде не гроші давати партії, а працювати з людьми й переконувати людей".

Коментуючи розмови про новий "адміністративний ресурс", Литвин сказав: "Даруйте, у нас же тепер немає злочинної влади, змінився політичний режим, а новий - не вдаватиметься до адміністративного тиску".

Він також зазначив, що судові процеси, які нині розгортаються навколо зловживань на президентських виборах, "відіб'ють бажання когось використовувати старі методи".

Застосування адмінресурсу, за його словами, залежить від культури влади.
За його словами, "скоро зможете побачити, кого ті люди, які найбільше кричать про свій моральний авторитет і про те, що вони є совістю нації, поставлять у прохідні частини списків. Вдивляйтеся навіть не в десять перших місць, а в п'ятнадцять".

При цьому Литвин зазначив, що розуміє, що "багато хто обуриться за названу мною вартість "прохідного місця". Я готовий буду забрати сказані слова назад, якщо в перших десятках не буде імен людей, які не мають до сьогоднішніх партій жодного стосунку".

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування