Ющенко попросив Луценка, Піскуна і Зварича не писати відписки

Вівторок, 19 квітня 2005, 18:31
Президент України Віктор Ющенко стурбований зростанням кількості скарг українського населення, які надходять в його секретаріат, а також незадоволений роботою правоохоронних органів, яка залишається "джерелом соціальної напруги в суспільстві".

"Робота правоохоронних органів продовжує залишатися в Україні джерелом невдоволення і соціальної напруги в суспільстві", - заявив Ющенко в ході наради з питань незадовільного стану організації роботи по зверненнях громадян і з питання реформування судової системи, яка проходить у вівторок в Києві.

"Якщо 2,6% громадян звертається до президента - у нас щось відбувається не так, щось влада робить неправильно. Зрозуміло, що в 99% - це справи минулих днів, але нам зараз даватимуть оцінку", - сказав президент.

За його словами, в державний секретаріат в день приходить 1,6 тис. листів, 11 тис. листів, за станом на 1 січня 2005 року, ніхто не розкривав. "Якщо нічого не змінити, нам потрібний буде апарат по роботі з листами збільшувати до 300-400 чоловік", - сказав Ющенко.

За словами президента, вперше за всю історію існування статистичного відомства, яке веде облік звернень до президента, кількість скарг з питань забезпечення законності перевищила кількість скарг з питань соціального захисту.

"Прохання номер один - це захист", - відзначив Ющенко, повідомивши, що найчастіше такі звернення надходять з Волинської, Сумської, Закарпатської і Львівської областей.

За словами Ющенка, кількість звернень до президента за останні три місяці зросла в три рази.

"Майже чверть цих питань - забезпечення законності і правопорядку", - повідомив президент.

Крім того, за його словами, в два рази збільшилася кількість звернень щодо неналежного реагування органів прокуратури, суддів, мін'юсту. "Це дуже небезпечна ситуація", - сказав президент, відзначивши, що багато громадян, які стоять під державним секретаріатом, президент "починає вже упізнавати".

"Я не прийму правила гри, коли люди звертаються в секретаріат по два рази", - підкреслив він, відзначивши, що дуже часто люди звертаються до президента і секретаріату як до "останньої інстанції".

"Ми готові йти на багато кроків, щоб вирішити цю проблему. Якщо питання дійшло до Банкової, я просив би вас реагувати оперативно", - сказав Ющенко, звертаючись до присутніх, відзначивши, що дуже часто позиція є такою - "глуха стіна, нас не чекайте, ми в імунітеті".

Президент також повідомив, що за три місяці в органи прокуратури надійшло 111 тис. скарг. З питань захисту прав і свобод громадян з 34,4 тис. було задоволено 4,5 тис., з питань слідства і дізнання з 30 тис. - 2 тис., з питань законності судових рішень в кримінальних справах "25 штук з 3,6 тисяч".

Ющенко закликав "не давати відписки" на звернення громадян і висловив упевненість, що необхідно створити "директиву, яка б мала пряму дію". "Я весь час нагадую вам, що в такій ситуації може бути кожний з нас".

На зустрічі, як передає кореспондент агентства, були присутні держсекретар України Олександр Зінченко, секретар РНБО Петро Порошенко, міністр юстиції Роман Зварич, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, генеральний прокурор Святослав Піскун, глава СБУ Олександр Турчинов, перший помічник президента України Олександр Третьяков, уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова, голова Верховного суду Василь Маляренко.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування