В Омельченка дежавю. Суд відмовився визнати намети "малими архітектурними формами"

Вівторок, 19 квітня 2005, 18:32
Шевченківський суд Києва відмовив столичній міськадміністрації в обмеженні права на проведення пікету у вигляді наметових містечок у Маріїнському парку.

Таке рішення було ухвалене на засіданні у вівторок.

У рішенні суду відзначається, що Київська міськадміністрація мотивувала свою вимогу тим, що установлення наметових містечок займе певну площу Маріїнського парку, який є зоною відпочинку, що може призвести до порушення прав громадян.

Крім того, мерія вказувала, що використання звукопідсилювальної апаратури перешкоджатиме роботі Кабінету міністрів. Міськадміністрація також вважає, що проведення пікетування може привести до виникнення конфліктних ситуацій.

У заяві також вказувалося, що намети є малими архітектурними формами і на їх встановлення необхідний дозвіл Київголовархітектури.

У рішенні суду відзначається, що обмеження конституційних прав громадян на проведення мирних акцій протесту можливе лише в інтересах забезпечення державної безпеки та громадського порядку.

Разом з тим, Київська міськадміністрація під час розгляду справи не надала жодного доказу, який би свідчив про порушення суспільного порядку учасників наметового містечка.

У рішенні суду вказується, що намети не є малими архітектурними формами та на їхнє встановлення не потрібний дозвіл Київголовархітектури.

Рішення Шевченківського районного суду може бути оскаржене в Апеляційному суді Києва протягом місяця.

Мешканці наметового містечка, які пікетували Шевченківський районний суд, привітали рішення суду радісними вигуками.

Акція в Маріїнському парку почалася після затримання голови Донецької облради Бориса Колесникова.

На даний момент у наметовому містечку встановлено близько 100 наметів і ще близько 20 агітаційних з написами "Вибір 2004", "За Януковича" та "Народна опозиція".

Під час акцій 2000-2001 у Києві та у 2004 році в Донецьку міські адміністрації боролися зі встановленням наметових містечок, називаючи їх "малими архітектурними формами". Під час акції "Україна без Кучми" у такий спосіб намагався усунути намети із Хрещатика нинішній мер Києва Олександр Омельченко.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування