Голова фракції Ющенка виступає проти ідеї Зінченка

Вівторок, 19 квітня 2005, 20:34
Голова фракції "Наша Україна" Микола Мартиненко виступає проти ідеї референдуму по політреформі, висловлюючись за широке обговорення цього питання.

"Мені імпонує прагнення винести законопроекти, які стосуються політичної реформи, на широке громадське обговорення - це не викличе заперечень", - заявив Микола Мартиненко.

Так він прокоментував пропозицію державного секретаря України Олександра Зінченка провести всенародний референдум про внесення змін до Конституції України щодо проведення політреформи.

"Але я не впевнений, що інструмент референдуму в цьому випадку є оптимальним", - сказав Мартиненко.

По-перше, вважає голова фракції "Наша Україна", сама ідея референдуму "дискредитована кучмівським референдумом 2000 року, на якому..., у деяких округах голосувало по 102% громадян".

По-друге, сказав Мартиненко, "укидання ідеї референдуму" у регіони України може викликати "політичні спекуляції навколо цього питання".

По-третє, Мартиненко нагадує, що відповідно до рішень Конституційного Суду, результати такого референдуму будуть мати винятково консультативний, рекомендаційний характер.

"Тому остаточно питання про конституційні зміни ми в такий спосіб не вирішимо, а коштів витратимо чимало", - відзначив народний депутат.

Разом з тим Мартиненко вважає, що тема політичної реформи не повинна бути закритою для обговорення, оскільки конституційні зміни були продуктом компромісу, і тому далеко не всі положення подобаються всім політичним діячам.

"Мені, наприклад, не подобаються норми про імперативний мандат і функцію загального нагляду прокуратури", - відзначив лідер фракції "Наша України".

Нагадаємо, що 15 квітня державний секретар Олександр Зінченко заявив про необхідність проведення загальнонаціонального референдуму щодо політреформи.

За його словами, у президента повинен залишитися певний вплив на ситуацію в країні. При цьому Зінченко не ставить під сумнів необхідність перерозподілу влади між її гілками.

У той же час член фракції СПУ Іван Бокий, виступаючи у вівторок у Верховній Раді, заявив, що СПУ вважає цю заяву Зінченка "ударом у спину демократії, шантажем громадської думки й відкотом до авторитарної системи влади".

Читайте також:

Зінченко й Тимошенко завдали Морозу удар у спину

Зінченко хоче виставити політреформу на референдум

ЛIГАБiзнесIнформ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...