Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЮЩЕНКО ЗАЛИШИВ ПОДАННЯ КУЧМИ ПРО РЕФЕРЕНДУМ ПРЯМОЇ ДІЇ

Середа, 20 квітня 2005, 11:30
21 квітня Конституційний Суд розпочне розгляд справи за поданням президента України про офіційне тлумачення статей Конституції щодо всеукраїнського референдуму.

Про це в середу повідомляє прес-служба Конституційного суду.

Зокрема, у своєму поданні президент просить розтлумачити положення частин другої, третьої статті 5, статей 69, 74, частини другої статті 94, частини першої статті 156.

Президент прагне ясності з питань, "чи є можливим здійснення народом України як носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні законодавчої влади безпосередньо і, зокрема, прийняття всеукраїнським референдумом законів України".

У разі, якщо це є можливим, чи потребують рішення всеукраїнського референдуму стосовно законів затвердження або схвалення Верховною Радою.

Також суд має відповісти на питання, "чи застосовується стосовно законів, прийнятих всеукраїнським референдумом, процедура підписання і оприлюднення, визначена частиною другою статті 94 Конституції України?".

Необхідність офіційного тлумачення зазначених положень Конституції, на думку президента, викликана тим, що "існують різні, нерідко протилежні, позиції та точки зору щодо кола питань, які можуть вирішуватися всеукраїнським референдумом".

Засідання розпочнеться о 10:00. Суддя-доповідач Володимир Шаповал.

Як пізніше уточнила пізніше прес-служба Конституційного суду, подання було зроблено ще Кучмою, який на час направлення цього документу до КС був президентом України.

Після обрання нового президента це подання відкликано не було.

На поточному тижні держсекретар президента Олександр Зінченко заявляв про намір винести питання політичної реформи на всеукраїнський референдум.

У 2002 році, коли Кучма у змінах до Конституції хотів закріпити право ухвалювати закони на референдумі, це викликало жорсткий спротив з боку "Нашої України".

"Українська правда"

Читайте також:

ЗІНЧЕНКО ХОЧЕ ВИСТАВИТИ ПОЛІТРЕФОРМУ НА РЕФЕРЕНДУМ

Голова фракції Ющенка виступає проти ідеї Зінченка

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування