Тимошенко подякувала татарам, знайшла схованку ТНК і пообіцяла половину України з бензином по 3 гривні

Середа, 20 квітня 2005, 15:54
Прем'єр Юлія Тимошенко обіцяє, що до кінця тижня на половинах бензозаправок ціни знизяться до 3 гривень.

"Ми рахуємо, що до кінця тижня 50% всіх заправок України будуть мати ціни нижче 3 гривень на бензин і дизельне пальне", - сказала Тимошенко на прес-конференції після засідання уряду.

Тимошенко сказала, що "хотіла б подякувати керівництву компанії "Укрнафта", Надвірнянського, Кременчуцького НПЗ, Татарстану (є співвласником кременчуцького НПЗ), прем'єру Татарстану, всім комерційним структурам, які працюють в Кременчузі".

За словами Тимошенко, ці структури погодилися працювати в межах рентабельності, встановленої урядом. "Вони стали на справді патріотичні позиції в Україні і при нормальній рентабельності (своєї роботи) зруйнували картельну змову".

Тимошенко вчергове підкреслила, що ТНК і "Лукойл" створили монопольну змову в Україні для підвищення цін на пальне.

"Чотири компанії, включаючи ТНК і "Лукойл", можуть що завгодно робити з внутрішнім ринком нафтопродуктів. Якщо захочуть, вони можуть в два-три рази підняти ціни", - пояснила Тимошенко.

"Нинішнє підвищення цін є абсолютно штучним. Ми проаналізували всі запаси нафти по старій вартості – у ТНК це сотні тисяч світлих нафтопродуктів, які зберігаються у наших колишніх хранилищах. Була штучна команда припинити подачу і штучна команда про договірну ціну", - сказала Тимошенко.

"Колись, маючи прекрасні нафтопереробні заводи, ми передали їх росіянам. Наша зацікавленість була в тому, щоб нові власники також видобували нафту, і це дозволило б зробити ціни стабільними. Але вийшло навпаки", - також сказала Тимошенко.

"Але уряд абсолютно оптимістично дивиться на проблему. Ми практично почали створювати вертикально інтегровану компанію, в яку буде входити "Укрнафта", і це значить, що десь 240 тисяч тон на місяць може піти на Кременчуцький завод, на Надвірну, на НПЗ "Галичина".

"Пальне по абсолютно нормальним цінам до 3 гривень буде продаватися на автозаправках", - запевнила Тимошенко.

Вона підкреслила, що "все, що робить уряд (по обмеженню цін), відбувається на законних основах". "Ми ведемо переговори з ТНК, "Лукойлом"... Вони ідуть дуже важко, вони хочуть залишити руку не на пульсі, а на горлі".

"Цю філософію потрібно змінювати", - додала Тимошенко.

Загалом, за словами Тимошенко, "немає підстав для хвилювань, але є підстави для глибоких роздумів".

Вона думає що нинішня ситуація "пов'язана з перехідним періодом, коли одна влада іде, а інша приходить, і вони думають, що на цих переходах вони можуть робити вакханалію і заробляти надприбутки".

Тимошенко також вважає нормальним, що російські нафтовики збирають прес-конференції і скаржаться на уряд.

"Це прекрасне свідчення, що всі починають жити по новим правилам. Бо закриті ті двері, які приводили в кабінет вищих керівників, де вони домовлялися, як обійти національний інтерес України", - додала вона.

"Якби був повний спокій і ніхто не подавав голосу – вважайте, що уряду в Україні немає".

Тимошенко сказала, що у четвер зустрічатиметься з керівництвом ТНК, а у п'ятницю з керівництвом "Лукойлу".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування