Рибачук скаржиться на уряд, але звітуватиме ЄС про 20 пунктів

Четвер, 21 квітня 2005, 12:22
Віце-прем'єр-міністр з євроінтеграції Олег Рибачук заявляє, що Україна виконала вже "десь 20 пунктів" плану дій Україна-ЄС.

Про це Рибачук заявив в інтерв’ю кореспонденту "Української правди".

За його словами, на засіданні комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС в Брюсселі він презентуватиме програму "Дорожня карта", де перелічено конкретні заходи щодо виконання плану дій Україна–ЄС, підписаного 23 лютого.

"Уже зараз можна сказати, що з цього плану дій вже десь 20 пунктів повністю або частково виконано", - зазначив він.

За його словами, серед виконаних пунктів є боротьба з корупцією. Передбачено, що Україна має стати членом Групи проти корупції Ради Європи (GRECO). За його словами, після прийняття закону "Про ратифікацію цивільної конвенції із боротьби з корупцією" Україна автоматично стала членом GRECO.

Рибачук також повідомив, що другим пунктом виконаного плану дій є "забезпечення проведення президентських та парламентських виборів у відповідності до стандартів ОБСЄ".

"Нас закликали, щоб ми залучили до цього процесу Венеціанську комісію. 2 березня Україна звернулася з проханням до Венеціанської комісії щодо проведення експертизи закону "Про вибори депутатів", який вступить в дію 1 вересня. Нас просили, щоб ми звернулися за експертизою – ми це зробили. Виконаний пункт", - зазначив Рибачук.

Третім виконаним пунктом Рибачук назвав питання свободи слова. "Свобода інформації, свобода преси і заохочення до створення незалежного громадського каналу замість державного телерадіомовлення є частиною наших зобов’язань по плану дій. Навіть не просто частиною, а пріоритетом", - сказав Рибачук.

Він також додав, що 3 березня 2005 року прийнято у новій редакції закон "Про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення", який визначає правові засади діяльності Нацради як спеціального наглядового та регулюючого органу в галузі телебачення та радіомовлення.

На питання, чи були проблеми при затвердженні урядом "Дорожньої карти", Рибачук зазначив, що він зіткнувся з двома проблемами. "Перша – у мене досі немає відчуття, що люди, які готували "Дорожню карту", до кінця розуміють, що підписавшись під виконанням цієї програми, - вони заклали тут власні кар’єри", - сказав він.

Щодо другої проблеми він сказав - "я кожну зустріч за цим столом починав з того, що не існуватиме більше цієї столітньої традиції, коли програми народжувалися за ніч і практично легко підписувалися".

"Там ніхто навіть не мучився, не читав. Я розумію, що вся бюрократія так влаштована. Якщо люди тут сиділи стільки років - ти їх нічим не здивуєш. Вони просто розуміють, що "так надо", - сказав Рибачук.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування