Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У НАТО для України не буде автомата, хоч у них перед очима помаранчева революція

Четвер, 21 квітня 2005, 13:19
Інтеграція України в НАТО не може бути автоматичною, заявив генеральний секретар альянсу Яаап де Хооп Схеффер.

"Віктор Ющенко заявив про довгостроковий намір України інтегруватися в НАТО, що відображує тверду прихильність Києва принципам і цілям, на яких будується північноатлантичний альянс", - сказав Схеффер за підсумками засіданні комісії НАТО-Україна.

"Досягнення цієї мети не буде простим, а просування України цим шляхом - автоматичним. Подальший розвиток відносин між Україною і НАТО буде залежати від ходу реалізації ключових реформ на Україні", - підкреслив генеральний секретар.

"Хоча основна відповідальність (за проведення реформ) лежить на владі України, глави держав і урядів країн НАТО ясно дали зрозуміти, що вони готові надати необхідну допомогу там, де це можливо, і поділитися досвідом там, де вони повинні це зробити", - сказав генеральний секретар.

За його словами, держави-члени НАТО і їхні партнери в євроатлантичному регіоні розділяють зацікавленість у тому, щоб просування України шляхом реформ проходило успішно.

"Події "помаранчевої революції" дотепер стоять у нас перед очима. Нове керівництво України висунуло украй амбіційну програму реформ", - сказав Схеффер.

За його словами, ці реформи стосуються області безпеки, економіки, соціальної сфери. "Сьогодні украй важливе співробітництво НАТО й України, а також допомога, яку члени альянсу, ті, що зібралися за цим столом, готові надати Києву у проведенні реформ", - додав генсек.

У той же час глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що розвиток діалогу Росія-НАТО, Україна-НАТО в інтересах усіх сторін і загальноєвропейської безпеки в цілому.

Відповідаючи на питання журналістів про те, що інтеграція України в НАТО не бажана для Росії, Лавров сказав, що "вибір зовнішньополітичної стратегії - це суверенна справа кожної держави". "Це ж стосується і України", - додав Лавров.

Він повідомив, що у четвер в ході зустрічі з українським колегою Борисом Тарасюком "обміняються думками з питання, як кожна зі сторін розвиває відносини з північноатлантичним альянсом".

"Настає час, щоб додати додатковий імпульс відносинам між Росією і НАТО, і перейти до оперативного співробітництва на противагу новим загрозам і викликам", - підкреслив Лавров.

За його словами, дискусія в ході засідання Ради Росія-НАТО допомогла сторонам краще зрозуміти інтереси і занепокоєння один одного, оцінити, наскільки близькі підходи до різних питань.

Новини-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...