Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко рада зниженню курсу долара. З нею не згодні Терьохін і експерти

Четвер, 21 квітня 2005, 15:16
Зміцнення курсу гривні відповідає реальним тенденціям на ринку, дозволить зробити дешевшим імпорт, без істотного збитку експортерам, і зменшить інфляцію, вважає прем'єр Юлія Тимошенко.

"Штучно втримувати занижений курс гривні абсолютно нелогічно, тому що її ціна має складатися на ринку. НБУ зняв всі обмеження, які втримували дешеву гривню, і зараз гривня зміцнюється. Це реальна вартість гривні", - сказала вона журналістам у четвер в Києві.

Так вона прокоментувала зріст офіційного курсу гривні до долара в середу на 2,7% - з 5,19 грн/$1 до 5,05 грн/$1.

За її словами, зміцнення гривні має позначитися на здешевленні імпортних товарів у роздрібній торгівлі, а також "позитивно вплине на інфляційні процеси".

У свою чергу міністр економіки Сергій Терьохін критикує дії Нацбанку, спрямовані на різке зміцнення національної валюти. Він вважає, що встановлений курс Нацбанку "повинен би бути десь у вересні, а не наприкінці квітня".

"Це робить багато викликів і може призвести до паніки на депозитному валютному ринку, може призвести до відсутності можливості відсічення додаткових грошей, які прийдуть у першій декаді травня після виплат підняття бюджетникам зарплат", - сказав Терьохін.

На думку банкірів, різке зміцнення курсу гривні знизить темпи економічного росту і може підштовхнути зріст інфляції.

На думку директора департаменту казначейських операцій банку "Фінанси та Кредит" Андрія Войтенка, зміцнення курсу гривні може мати за наслідки не тільки значні фінансові втрати для українських виробників та експортерів, але і зниження конкурентного потенціалу українських товарів на зовнішньому ринку.

Крім того, така політика є стимулюванням імпорту, і це може негативно відбитися на українських виробниках, які працюють на внутрішньому ринку. Різке зміцнення курсу може призвести до дестабілізації ситуації на готівковому ринку, оскільки спостерігається відсутність котирувань на покупку (готівкової валюти).

Експерт вважає, що результатом таких дій Нацбанку може стати "банківська криза навпаки", коли в спокійних політичних умовах населення, побачивши падіння іноземної валюти, почне масово вилучати банківські вклади у валюті, перенаправляючи отримані кошти не тільки на гривневі депозити, але й на споживчий ринок.

"Таке зміцнення можна було б зробити, але плавно, не за два тижні. Серед основних функцій НБУ не тільки боротьба з інфляцією, але й збереження стабільного курсу національної валюти як від падіння, так і від зміцнення. Крім того, більшість центробанків (закордонних) дотримуються політики протекціонізму - захисту внутрішніх ринків, товаровиробників й експортерів, а не навпаки - стимуляції імпорту", - підкреслив Войтенко.

Курс гривні на готівковому валютному ринку слідом за курсом на міжбанківському валютному ринку і зміною офіційного курсу Нацбанку в четвер зміцнився до 5,03 грн. /$1. (при покупці).

За даними операторів ринку, як в Києві, так і в регіонах, у середньому курс покупки доларів встановлений на рівні 4,95-5,05 грн./$1., продажу - 5,15-5,25 грн./$1.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування