Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У п'ятницю курс гривні буде 4,9 за 1 долар

Четвер, 21 квітня 2005, 18:53
Національний банк України вважає, що зміцнення курсу гривні на сьогодні відповідає реальним тенденціям на ринку.

Про це заявив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов, слова якого наводить прес-служба Нацбанку.

"Зміцнення курсу гривні буде мати важливий макроекономічний ефект, який буде проявлятися в послабленні інфляційного тиску. При визначенні курсової політики Національний банк враховує інтереси всіх суб'єктів економіки і, особливо, інтереси населення України з метою зміцнення його купівельної спроможності", - стверджує Шаповалів.

У той же час, українські банкіри прогнозують подальшу ревальвацію курсу гривні.

Зокрема, за словами керівника Київської обласної дирекції АКБ "Укрсоцбанк" Андрія Оністрата, тенденція до росту курсу гривні збережеться й наступного тижня - до п'ятниці курс може знизитися до рівня 4,9 грн./$1.

Експерт думає, що в цілому в довгостроковій перспективі така тенденція може сприятливо позначитися на економіці країни. Він також відзначив, що надлишок гривневих ресурсів в українських банків, викликаний ажіотажним переказуванням вкладів фізичних осіб з долара в гривню, здатний спровокувати прискорення процесу зниження кредитних ставок.

Скарбник банку "НРБ-Україна" (Київ) Дмитро Золотько думає, що називати зміцнення гривні штучним некоректно, оскільки пропозиція валюти на ринку перевищує попит уже не перший рік. "Швидше, штучною була підтримка курсу на рівні 5,30-5,33/$1", - сказав він.

За оцінкою Золотька, дії НБУ на міжбанківському ринку показують, що рішення про швидку ревальвацію гривні він прийняв у першій декаді квітня у зв'язку з ростом цін на нафтопродукти.

"Єдиним реальним аргументом для зниження цін нафтотрейдерами могло стати падіння курсу долара, і НБУ його забезпечив", - вважає він.

Експерт допускає ймовірність кризи ліквідності в багатьох банків, викликаного різким відтоком вкладів в іноземній валюті при величезному зростанні попиту на валютні кредити. Ситуація може ускладнитися тим, що більшість банків ліквідували власні довгі валютні позиції, а НБУ не проводить рефінансування в іноземній валюті.

Перший заступник голови правління Індекс-банку (Київ) Михайло Власенко думає, що різке зміцнення курсу гривні може привести до зниження темпів економічного росту. "Таке зміцнення гривні важко позначиться на виробниках, особливо на експортерах", - підкреслив він. За прогнозом банкіра, до літа курс гривні може скласти 4,95/$1.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Пинзеник буде тримати удар через курс долара. Терьохін сам у шоці

Тимошенко рада зниженню курсу долара. З нею не згодні Терьохін і експерти

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування