Піскун використає плівки Мельниченка як доказ й анонсує нові успіхи у справі Гонгадзе

Четвер, 21 квітня 2005, 19:32
Генеральний прокурор Святослав Піскун заявив про намір використати плівки майора Мельниченка як докази на суді у справі Гонгадзе, як тільки він одержить оригінали записів.

"Як тільки одержу оригінали записів, я відразу використаю записи Мельниченка як докази", - сказав він в інтерв'ю газеті "Комсомольська правда в Україні", яке буде опубліковано в п'ятницю.

За словами Піскуна, прокуратура почала перевірку "фактологічної достовірності записів Мельниченка ще в 2003 році".

"Я одержав підстави підтвердити достовірність записів Мельниченка, коли після перевірки Генпрокуратури з'ясувалося, що не тільки записи розмов між голосами Кучми і Кравченка мають реальне підґрунтя, але і такий епізод, де голоси Кучми і Щербаня (екс-губернатора Сумської області ) обговорюють незаконну приватизацію підприємства "Сумихімпром". Низка інших фрагментів із записів Мельниченка також одержала підтвердження", - відзначив генпрокурор.

Відповідаючи на питання газети про те, чому він дотепер не поїхав у США і не одержав оригінали записів, Святослав Піскун сказав, що в нього була "дуже сильна ангіна".

"Я виконав усі законні процедури, щоб Мельниченко міг безперешкодно прибути в Україну без усякої загрози арешту. Тепер справа за ним. Із самим Миколою в мене стосунки нормальні, і я упевнений, що незабаром побачу його на батьківщині. Він знає мій телефон", - підкреслив Піскун.

Генпрокурор вважає, що в експертному висновку американської компанії "Бек Тек", яка проводила експертизу деяких фрагментів записів Мельниченка, зокрема розмови між Кучмою і Литвином, "міститься дуже неконкретне формулювання. Не зазначений точний фрагмент запису, що аналізується. Цього недостатньо для нашого суду".

"Ми хочемо не просто засвітити скандальні факти, а такого суду, що гарантировано дозволить покарати винних. Ніяких деталей, здатних викликати подвійне тлумачення, бути не повинно. Хоча підсумки експертизи Брюса Кеніга ми обов'язково використаємо", - сказав Піскун. При цьому він висловив упевненість, що "записи Мельниченка все одно як докази будуть використані на суді".

Піскун також підтвердив, що записи Мельниченка зараз аналізуються слідчими на предмет використання в майбутніх карних процесах.

"Там сотні епізодів, що, на жаль, не є доказами в суді - тимчасово не є, але становлять прекрасні оперативні матеріали. Коли записи будуть визнані достовірними і пройдуть експертизу, прокуратура буде забезпечена роботою на довгі роки вперед. Там справжній Клондайк для слідчого", - відзначив Піскун.

Генеральний прокурор також заявив, що загибель Юрія Кравченка не перешкодить "переконливо розкрити злочин" щодо журналіста Георгія Гонгадзе.

"У нас досить доказів. Свідчення Кравченка були важливі в справі, але його самогубство не перешкодить нам переконливо розкрити злочин", - сказав Піскун.

Він повідомив, що правоохоронними органами "знайдені окремі особисті речі Георгія. Ці речі упізнані близькими і родичами, складені протоколи".

За словами генпрокурора, "ці докази становлять дуже серйозний успіх для слідства, тому що вони є підтвердженням вдячних свідчень виконавців убивства".

"Це зміцнює і без того солідну обвинувальну базу. Повірте, найближчим часом ми довідаємося про нові серйозні успіхи в розслідуванні. Відразу після залучення до справи оригіналів записів Мельниченка прокуратура буде готова передати матеріали в суд. Суд у справі Гонгадзе ми затягувати не плануємо", - сказав Піскун.

Він також повідомив, що для оголошеного в розшук у справі Гонгадзе колишнього керівника підрозділу зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача "генпрокуратура України, можливо, саме безпечне місце у світі".

"Я сподіваюся, що якщо він (Пукач) мене почує, то зрозуміє - Генпрокуратура України для нього, можливо, найбільш безпечне місце у світі", - підкреслив Піскун.

Новини-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування