Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НАЦБАНК МІГ БИ СПУСТИТИ КУРС ДОЛАРА І ДО 1,3, АЛЕ ВИБРАВ 5,05

П'ятниця, 22 квітня 2005, 12:01
Голова Нацбанку України Володимир Стельмах вважає, що укріплення гривні назріло ще кілька років тому і могло б сягнути навіть 1,3 гривень.

Про це він заявив, доповідаючи в парламенті з питань укріплення гривні.

"Економічні основи укріплення визріли не в цей рік, а 2-3 роки підряд засвідчували, що наша валюта дуже занижена. Це починає негативно працювати на всі економічні процеси. Недооцінка валюти, за різними підрахунками, могла бути й 4 гривні, і 2,60, і найнижче - 50 копійок. Від 75 до 49% варіюється курс заниження нашої валюти", - зазначив голова Нацбанку.

За його словами, ціна за долар могла скласти й 1,3 грн. за долар, і 2,6 грн. "Найбільш оптимальний 4,8 гривень за долар. Бо піти на сильне укріплення - означало б згортання грошової маси", - додав Стельмах.

Серед економічних факторів укріплення валюти Стельмах назвав надзвичайно високі темпи експорту (37% за минулий рік), наявність "серйозної цінової диспропорції" між товарами імпорту та експорту.

"Безпідставне зниження гривні стало головним каталізатором підвищення цін. Ми стали купляти валюту для поповнення національного резерву за занадто високими цінами. У нас гіпертрофувалася емісія з продуктивної в інфляційну. Занижений курс негативно впливає на інвестиції", - додав він.

Стельмах також нагадав, що говорив раніше про такі наміри щодо укріплення валюти, коли його затверджували головою Нацбанку 17 грудня і другий раз, коли розглядали бюджет. Він також нагадав, що в бюджеті курс долара закладено 5,10 грн.

За словами Стельмаха, 10-копійчане укріплення гривні, здійснене Нацбанком, позитивно вплине на економіку, "населення виграє, це навіть призведе до скорочення безробіття". Ці слова голови Нацбанку викликали сміх у залі.

На що Стельмах відповів: "Ірвін Шоу сказав, що лише кілька людей можуть правильно розуміти монетарну політику. І зустріти їх ми можемо, як правило, на вулиці".

Він також зазначив, що якби Нацбанк продовжив курс на інфляцію, то за наявності зараз фонду зарплати 120 млрд., пенсійного фонду близько 80 млрд., заощадження - 150 млрд., всього 320-330 млрд., зростання інфляції на 1% призвело б до втрати у 5 мільярдів.

Стельмах також сказав, що навіть при курсу 5,05 Нацбанк не вкладаються в бюджет на 1,1 копійки.

Відповідаючи на питання депутатів, голова Нацбанку повідомив, що емісія в цьому році становила 10 мільярдів.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування