Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ГУУАМ закінчився Кишинівською декларацією. Румунія хоче бачити Росію

П'ятниця, 22 квітня 2005, 16:51
Учасники саміту ГУУАМ підписали в п'ятницю Кишинівську декларацію глав держав-членів ГУУАМ "В ім'я демократії, розвитку й стабільності".

Про це повідомляють Новості-Україна.

У ній відображені результати дискусій на засіданні цієї міжнародної регіональної організації.

В той же час самі президенти країн-членів ГУУАМ (Молдавії, Азербайджану, України й Грузії) залишилися задоволені самітом, який завершилися в п'ятницю в Кишиневі.

Зокрема, президент Молдавії Володимир Воронін підкреслив, що саміт буде мати велике значення для регіону, до якого входять ці країни. Він також повідомив, що на саміті була прийнята спільна заява про "створення демократії від Балтики до Чорного моря".

Виступаючи після засідання, президент Грузії Михайло Саакашвілі заявив, що зараз наступає третя хвиля революцій, яка повинна охопити іншу частину Європи. Він навів паралелі між кольоровими революціями, які відбулися в Грузії й Україні, із празькою революцією й падінням Берлінської стіни.

Президент України Віктор Ющенко підкреслив, що в Кишиневі була відкрита нова сторінка діяльності ГУУАМ. На його думку, ГУУАМ зараз стоїть на трьох китах - демократії, економічному розвитку, безпеці й стабільності.

"У нашому регіоні є чотири гарячі точки, - зазначив Ющенко. - І Україна ставить перед собою мету зрушити, нарешті, з мертвої точки хоча б одну із цих проблем - проблему Придністров'я".

Він повідомив, що й українська ініціатива щодо врегулювання придністровської проблеми, яку українська влада назвала "сім кроків", є основою плану врегулювання придністровської проблеми. Із самим планом, як повідомив Ющенко, Україна має намір виступити через три тижні.

"Цей план буде сформований на базі європейських стандартів і Конституції Молдавії", - відзначив Ющенко.

Президент Азербайджану Алихан Алієв заявив, що прийняття в столиці Молдавії Кишинівської декларації - важливий шлях зміцнення ролі ГУУАМ у регіоні.

"Наша організація перетворюється в потужну силу, яка бере участь у рішенні проблем у каспійсько-чорноморському регіоні", - сказав він. На його думку, країни ГУУАМ поєднує єдиний підхід у боротьбі з тероризмом, сепаратизмом. Все це, зазначив Алієв, відображено в Кишинівській декларації.

Президент Румунії Траян Бесеску сказав, що багато проблем у регіоні країн ГУУАМ потрібно вирішувати з Росією, "знаходячи з нею консенсус". Він пояснив свою точку зору тим, що "Росія є дуже серйозною політичною силою в регіоні".

Читайте також:

Ющенко зробить із Придністров'я частину ЄС

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування