Ющенко боротиметься з клановою моделлю, яка підібрала 2/3 депутатів

Понеділок, 25 квітня 2005, 21:34
Президент України Віктор Ющенко вважає за необхідне проведення реформи державної системи управління в країні для того, щоб позбутися від наслідків "кланової системи" минулих років.

Про це він заявив, виступаючи в понеділок у Києві на нараді із главами облдержадміністрацій, облрад і мерами обласних центрів, присвяченому обговоренню підходів до адмінреформи.

"Важливо, щоб ми знайшли мудру логіку - як ми делікатно, красиво, як мудрі політики, відмовилися від минулого. Я не хочу ним пишатися, коли мова йде про систему державного управління", - сказав Ющенко.

"Ми кланову систему зробили, олігархічна держава, що висмоктала кров, я думаю, з десятків мільйонів людей за останні 10 років", - додав він.

При цьому президент підкреслив: "Реформа управління країні необхідна".

"Вся відповідальність за проведення реформи, у цьому випадку, реформи управління, лягає на чинну владу", - сказав він, відзначивши, що в цій реформі влада повинна керуватися "системними цінностями". "Ми це робимо заради інтересів людини", - підкреслив глава держави.

Ющенко відзначив, що у вівторок відбудуться перші збори глав обласних і міських адміністрацій, що стане "першою публічною дискусією щодо того, як змінити систему керування в Україні".

"Я закликаю всіх поводитися активно, привселюдно й відверто", - сказав він.

За словами президента, сьогодні в Україні в ряді регіональних установ затверджена "кланова модель, коли 2-3 родини підібрали під себе 2/3 або половину складу депутатів", і цього необхідно позбутися.

Разом з тим Ющенко підкреслив, що роль регіонів не може бути посилена без реформи управління країною, оскільки 62% національного фінансування залишається "в адміністративній столиці України".

"Якщо ми дійсно розуміємо, що ми прийшли до моменту, коли діюча система управління є оковами для гуманітарного, економічного, соціального розвитку, що національна економічна самоуправлінська структура не може працювати, виходячи з повного використання своїх можливостей в існуючих умовах, ми повинні чесно сказати: прийшов той момент реформування державного управління, коли центр повинен поділитися своїми повноваженнями", - підкреслив він.

Президент відзначив, що мета реформи керування - зробити все можливе, щоб людина не їздила за 70 км у районний центр для того, щоб вирішити свої щоденні проблеми, а могла звернутися у свої місцеві структури з відповідними повноваженнями.

"Кожна влада раз у п'ять років у будь-якій країні проводить адмінреформу. Чим більше уніфіковано, одноголосно ми підійдемо до цього питання, із чітким розумінням, що ми хочемо зробити, тим гарантированіше буде успішне проведення цієї реформи", - сказав Ющенко, відзначивши, що в сьогоднішній дискусії необхідно зрозуміти "що таке реформа управління, які її етапи, який час реалізації, який бюджет підтримки".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", у засіданні, зокрема, беруть участь спікер Верховної Ради Володимир Литвин, секретар Ради національної безпеки й оборони Петро Порошенко, держсекретар України Олександр Зінченко, перший помічник президента Олександр Третяков, міністр фінансів Віктор Пинзеник, віце-прем'єр з питань адміністративної реформи Роман Безсмертний, народні депутати.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News