Поляки судитимуться з Україною за зони?

Вівторок, 26 квітня 2005, 11:05
Польські підприємці, котрі вклали гроші в спеціальні економічні зони України, домагатимуться компенсації від української держави через суд, якщо увійде в дію пропозиція уряду Тимошенко про скасування інвестиційних пільг.

Про це повідомляє радіо "Свобода".

"Я не знаю, який статус має це рішення і чи український уряд передбачає якусь компенсацію за порушення попередньої угоди. В даний момент мені про це нічого не відомо", - зазначив прем’єр-міністр Польщі Марек Белька, коментуючи ситуацію, що склалася.

Представники польсько-української економічної палати кажуть, що до них звертаються польські бізнесмени, котрі в разі необхідності збираються через суд відстоювати свої права в Україні.

Найбільше обурення польських інвесторів викликає те, що український уряд намагається "змінити правила гри без попередження і поставити іноземних інвесторів перед фактом".

У польському мінекономіки розуміють, що рішення українського уряду може бути викликане й прагненням України якомога швидше вступити до Світової організації торгівлі, але не можуть погодитися з подібними методами.

Експерт польського міністерства економіки Ельжбета Бодьо говорить, що на Польщу теж тиснули з Європейського Союзу, щоб закрити спеціальні економічні зони, але поляки зробили це поступово. І саме цього польська сторона домагатиметься від України.

Раніше український уряд запропонував скасувати пільги для спеціальних економічних зон, а також оподаткування деяких видів діяльності інвесторів.

Критики таких економічних зон вважають, що за допомогою них бізнесмени уникають сплати податків і здійснюють тіньові операції. Офіційно український уряд пропонує скасувати пільги, щоб збільшити надходження до бюджету.

За оцінками польського міністерства економіки, польські інвестори вклали в українську економіку близько 150 мільйонів доларів. Цього року польські бізнесмени планували збільшити свої капіталовкладення в Україні ще на сто мільйонів доларів.

У спеціальних економічних зонах України діє близько 70 польських фірм. Більшість із них – майже 40 – зосереджені у яворівській зоні у Львівській області.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування