Росія не визнає кордону з Україною

Вівторок, 26 квітня 2005, 20:38
Про це повідомив перший заступник міністра закордонних справ України Антон Бутейко на прес-конференції за підсумками 20-го раунду переговорів державних делегацій України та Росії щодо розмежування Азовського і Чорного морів та Керченської протоки, які відбулися у вівторок в Києві.

"Ми виходимо з того, що кордон не міг не існувати і існував в адміністративному плані і є підтвердження на картах", - сказав він.

В свою чергу глава російської делегації, спеціальний представник МЗС Росії з країн СНД, посол з особливих доручень Ігор Савольський зазначив, що російська сторона вважає, що адміністративний кордон між колишніми республіками УРСР і РРФСР не існував, оскільки при Радянському Союзі внутрішні морські води між республіками не розмежовувалися.

Він також зазначив, що російська сторона допускає варіант не проводити кордону в акваторії Керченської протоки і використовувати її спільно.

"Якщо для української сторони такий підхід є неприйнятним, ми будемо шукати інше рішення, проте адміністративний кордон між колишніми республіками Радянського Союзу не може бути орієнтиром для можливого розмежування", - зазначив Савольский.

У зв'язку з цим Бутейко відзначив, що ідея спільного використання акваторії Керченської протоки "не має широкого розповсюдження".

"Я не знаю, щоб такі випадки були у практиці", - сказав він.

За словами Бутейка, під час переговорів сторони домовилися про єдину методологію, яку використовуватимуть експерти при делімітації Азовського моря.

Також сторони домовилися щодо делімітації Чорного моря доручити експертам підготувати текст договору, проект якого українська сторона вже передала російській.

Окрім цього, за словами Бутейка, делегації домовилися про підготовку проектів угод про захист навколишнього середовища в акваторії, судноплавство та рибальство.

УНІАН


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування