Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко втратив третину електорату на зміні вивіски

Четвер, 28 квітня 2005, 14:05
Рейтинг партії "Народний союз "Наша Україна" у квітні на третину нижчий, ніж рейтинг Блоку "Наша Україна" у лютому. Політологи пов'язують це з відсутністю в анкеті опитування прізвища Президента України Віктора Ющенка - там фігурувало прізвище голови Ради НСНУ Романа Безсмертного.

Про це заявив у четвер на прес-конференції керівник соціальної служби "Український барометр" Віктор Небоженко, яка з 30 березня по 8 квітня провела опитування 1798 респондентів у всіх областях, в Криму, Києві та Севастополі.

Так, згідно з опитуванням, яке проводилося 16-28 лютого 2005 року, рейтинг блоку "Наша Україна" був 32,3%, а в квітні рейтинг НСНУ становив 20,7%.

Тобто, НСНУ втратив майже третину електорату, який підтримував Блок Ющенка "Наша Украина", хоч партія і залишається лідером партійних електоральних рейтингів, відзначив Небоженко.

За його словами, 10-12% респондентів не готові голосувати за НСНУ тільки у зв'язку з тим, що вони не побачили в списку "улюбленого прізвища" Ющенка.

За словами соціолога, перед Ющенком напередодні парламентських виборів 2006 року постане завдання - або створювати п'ятірку яскравих лідерів, що будуть у списку цієї партії, або "він вступить у складну боротьбу за електорат".

Водночас, керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко зауважив, що така ситуація матиме зовсім інші реалії після початку виборчої кампанії.

За його словами, навіть якщо Ющенко офіційно не очолить партійний список, лише його публічні заяви про підтримку НСНУ призведуть до підвищення рейтингу цієї політичної сили, яку вже тоді чітко пов'язуватимуть з іменем президента.

Також Небоженко відзначив, що відрив НСНУ від Блоку Юлії Тимошенко та Партії регіонів на сьогодні є досить невеликим. Експерт вважає, що більшість колишніх прихильників "Нашої України" проігнорували НСНУ, але перейшли не до опозиційних партій чи "болота", а поповнили табір прибічників БЮТ.

У квітні 2005 року рейтинг БЮТ зріс на 10% у порівнянні із лютим 2005 року. За словами Небоженка, призначення одного із близьких соратників Тимошенко на посаду прем'єр-міністра Криму (Анатолія Матвієнка) є свідченням того, що лідер партії "Батьківщина" Тимошенко "взялась за найскладніший для себе політичний проект - роботу з російськомовним населенням Криму".

Небоженко підкреслив, що зараз всі партії ведуть боротьбу "за спадок Януковича". Він зазначив, що найбільше у даному напрямку досягає успіхів лідер Прогресивної соціалістичної партії України Наталія Вітренко. Соціолог повідомив, що її рейтинг зріс із 2,3% в лютому до 3% у квітні.

За його словами, достатньо стабільним є рейтинг у голови Верховної Ради, лідера Народної партії Володимира Литвина (у лютому 3,1%, а в квітні – 4,2%), і досить високий рейтинг у Тимошенко (лютий – 6,6%, в квітні – 15,4%).

За його словами, в Партії регіонів у лютому рейтинг становив 12,7%, в квітні – 14,1%. В КПУ, відповідно, 5,4% і 6,2%, СПУ - 4,9% та 6,1%.

Небоженко наголосив, що коли говорити про НСНУ, то опитування свідчить, що "прізвища Єханурова і Безсмертного ще не витягують загальнонаціональний рейтинг".

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...