Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Людина Березовського визнає, що вони тиснули на Мельниченка. Але вбивати не збиралися

П'ятниця, 29 квітня 2005, 16:13
Керівник Фонду громадянських свобод Алекс Гольдфарб стверджує, що Віктор Пінчук ніколи не звертався до фонду, щоб купити записи Миколи Мельниченка.

Про це він сказав "Українській правді", коментуючи заяву Мельниченка про те, що Березовський домовився з родиною Кучми щодо дискредитації записів Мельниченка.

"Перше, що приходить, це сказати, що Микола говорить дурниці", - сказав Гольдфарб.

"Але я думаю, що причиною цього стала реальна ситуація, коли він бачить, що його загнано в кут, і єдине, що він міг би зробити в цій ситуації, це те, що ми від нього просимо вже кілька місяців - піти і дати свідчення", - додав керівник фонду Березовського.

Однак, на думку Гольфарба, Мельниченку не вигідно розповідати про те, що він писав Кучму не один і не за власним бажанням. "Його версія про саморобний пристрій уже давно ставиться під сумнів експертами і, я думаю, що ставить під сумнів її і наслідок", - додав він.

Про те, чи знає він людей, які писали Кучму разом з Мельниченком, Гольдфарб сказав, що в них "та ж інформація, що й у всіх".

"Є, правда, серйозний доказ - ми на прохання Мельниченка відправили гроші на рахунок людини на прізвище Савченко в Португалію в 2002 році й одержали підтвердження, що чек дійшов до одержувача. Микола назвав цю людину своїм помічником, який допомагав йому писати Кучму", - додав він.

Бажання ж Мельниченка давати свідчення в США Гольдфарб мотивує нормою американського законодавства про те, що людина може не давати свідчення, які компрометують її.

Що стосується того, що Пінчук нібито хотів купити записи Мельниченка, то Гольдфарб сказав, що такого "ніколи не було". Він також стверджує, що з такою пропозицією до нього не звертався ніхто інший.

"Вони три роки лежали в шафі в Юри Фельштинського, і ніхто їх не чіпав, поки не почалася така ситуація", - відзначив керівник Фонду громадянських свобод.

Що стосується можливості того, що Пінчук виходив з цим на Березовського, то Гольдфарб вважає, що такого теж бути не могло.

"Думаю, що ні. Це немислима ситуація. Коли він пішов з посади секретаря СНД, можливо, він був знайомий з Кучмою і його родиною, але в останні роки не було ніяких контактів. Люди, які дозволяли собі спілкуватися з Березовським, відразу відлучалися від двору Путіна", - відзначив він.

Гольдфарб також визнав, що розмови з Мельниченком, епізоди з яких оприлюднював Мельниченко, дійсно були.

"Я дійсно говорив з Мельниченком і здогадувався, що він пише... Сашко Литвиненко теж прийшов і сказав, що в нього така підозра. А що робити?"

"Ми на нього дійсно тиснули. Ну не били, не мучили, але просили - переконували дати свідчення. Говорили, що можемо і без нього передати матеріали. Так і вийшло, хоча, безумовно, Микола важливий свідок, поки не знайшлися інші", - відзначив Гольдфарб.

У той же час Гольдфарб не міг згадати слова про Кучму, які є в розшифровці, і відзначив, що не знає, що міг склеїти Микола, поки не побачить матеріал.

Гольдфарб також закликав Мельниченка "піти і дати свідчення, а не влаштовувати цирк на увесь світ".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування