Представник України в ЄС каже про дискримінацію

Вівторок, 10 травня 2005, 11:07
Український представник в Брюсселі Роман Шпек вважає, що право України на подання заявки визнано в документах ЄС.

Про це він заявив в інтерв'ю українській службі Бі-Бі-Сі.

На його думку, жодна з країн нових членів Євросоюзу на час подання заявки на членство не відповідала повністю критеріям Євросоюзу, але саме перспектива членства стимулювала процеси перетворень в багатьох країнах.

Новим прикладом заохочення реформ Шпек назвав Румунію та Болгарію, з якими, попри їхні внутрішні проблеми, розпочато процес набуття членства в ЄС.

Український представник також сказав, що європейські чиновники визнали 2 роки тому під час саміту в Салоніках, що ключовим інструментом для посилення політичної та економічної стабільності в країнах західних Балкан є перспектива членства у Європейському Союзі.

"Розуміючи, що Європейський Союз базований на спільних цінностях, ми вимагаємо і спільних підходів до усіх країн без дискримінації. Якщо такий інструмент може бути використаний для прискорення реформ у західних Балканах, чому Україні такий інструмент не рекомендується?" – зазначив Шпек.

Раніше голова Єврокомісії Хосе Мануель Баррозу заявив, що питання про вступ до Євросоюзу України і Грузії на даний час не розглядається, повідомляє радіо "Свобода".

3 травня єврокомісар з питань зовнішніх зв'язків і політики європейського сусідства Беніта Ферреро-Вальднер висловила думку про те, що Україні, Молдові і Грузії варто утриматися від подання заявки на вступ до Європейського Союзу, щоб уникнути відмови.

Водночас офіційний посланець України в Євросоюзі висловив невдоволення заявою комісара ЄС з питань зовнішньої політики ЄС про передчасність можливого подання Києвом заявки на членство в ЄС.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування