Колесников випередив Ющенка й Тимошенко, а Інтер став опозиційним

Вівторок, 10 травня 2005, 17:41
У квітні на українських телеканалах продовжує зменшуватися кількість новин без посилань на джерело інформації й зростає кількість повідомлень із двома точками зору.

Про це свідчить контент-аналіз політичних новин на провідних українських телеканалах за квітень 2005 року, проведений Академією української преси, результати якого представила на прес-конференції у вівторок керівник проекту Наталя Костенко.

Внутрішньополітичні новини становлять майже половину всіх повідомлень у новинах (43% від всіх новин). При цьому найбільш орієнтований на внутрішні події канал ТОНІС (67% від усього кількості новин на каналі), а найменш - телеканал ICTV (31%).

Починаючи з лютого, зменшується кількість новин про Україну без посилання на джерело інформації: з 11% у лютому до 7% у квітні. З кінця минулого року помітно зменшилося число повідомлень із особистими коментарями журналістів: з 89% у грудні 2004 року до 46% у квітні 2005 року.

Найбільш резонансними подіями в ті тижні квітня, коли проводився моніторинг, стали арешт голови Донецької облради Бориса Колесникова (цій проблемі були присвячені 14% новин), діяльність президента Віктора Ющенка (9%), соціальні проблеми й зростання цін (6%), робота прем'єра Юлії Тимошенко (5,3%) і її відкладений візит у Москву (4,2%), а також допити посадових осіб у МВС (4,4%) і розв'язання "справи Гонгадзе" (4,2%).

Дві точки зору на події були представлені в 19% всіх повідомлень (у березні - 21%). Фахівці Академії української преси відзначають, що неоднозначне подання подій найбільш характерна риса новин на ТОНІСу, "1+1", Нового каналу й 5 каналу.

Діяльність Ющенка, відзначають експерти, у новинах подається однозначно - і коли це головна подія, і коли воно обговорюється в контексті головної події. У той же час діяльність Юлії Тимошенко найчастіше подається з декількох точок зору.

Костенко відзначила, що, як і раніше, лідерами уваги в новинах залишаються політичні інститути, зокрема, інститути влади. Президент і силові відомства згадуються в кожному 4-ому повідомленні про Україну (25-26%), при цьому увага до інституту президентства трохи знизилася з лютого цього року (у лютому згадки про інститут президентства становили 41% всіх повідомлень, у березні - 32%), а увага до силових відомств залишається стабільною (22-25%, починаючи з лютого).

Серед колективних політичних суб'єктів уперше за рік лідером уваги новин стала опозиція: Партія регіонів - 5%, опозиція в цілому 4%, СДПУ(о) - 3%, у той час як "Народний союз "Наша Україна" - 2%.

Серед політичних персон лідирує Ющенко, хоча увага до нього трохи знизилася (22% у квітні проти 30% у березні). За ним іде Тимошенко (14% й у квітні, і в березні) і Колесников - 13%. Увага до екс-прем'єра, а нині лідера Партії регіонів Віктора Януковича залишається практично незмінною - 7%.

Частка синхрону, яку надають телеканали президенту, у квітні майже така ж, як і в членів його команди - 9%. Майже стільки ж говорить у прямому ефірі Тимошенко (8%).

У порівнянні з березнем, дисбаланс у доступі до ефіру між представниками влади й опозицією трохи збільшився: частка загального синхрону опозиції в березні становила 18%, а у квітні - 15%. При цьому найбільший доступ до ефіру опозиція має на Інтері (34% усього синхрону), Новому каналі (27%), ТРК "Україна" (22%) і ICTV (22%).

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування