Тимошенко сказала, що у неї є план для російських нафто-олігархів

Середа, 11 травня 2005, 15:04
Прем'єр Юлія Тимошенко вважає, що ціни на бензин можуть утриматися на нинішньому рівні і після закінчення 1 червня встановлення граничних розмірів 2,99 за літр А-95.

"Всі мої розрахунки свідчать, що рентабельність у нафтопереробних заводів і мереж заправок є достатньою, щоб зберігати ціни, які є сьогодні", - сказала Тимошенко.

Вона звернула увагу на "цікаву ситуацію", коли російські компанії експортують нафту "на українському базисі" по 318 доларів за тонну, але при цьому продають нафту в Україні по 340 доларів.

"Якщо буде вартість 318 доларів за тонну, то всі наші заводи здатні поставити ті ж ціни, які існують зараз", - сказала Тимошенко.

Вона пояснила, чому росіяни продають за кордон нафту, перероблену в Україні, дешевше, ніж всередині держави.

"Чому так відбувається? Тому що в Україні за багато років створено монополію російської нафти. І ми змінемо цю ситуацію", - сказала Тимошенко.

"(Нинішні) ціни є абсолютно рентабельними і можуть такими і залишатися, якщо ми зруйнуємо монополію. Як зруйнувати монополію? Ми маємо план!", - зазначила Тимошенко.

"В будь-якій країні, де створено монополію, існує держава, яка регулює цю діяльність", - сказала Тимошенко. "77% залежності від Росії по нафтопоставкам і нафтопереробці. Це більш ніж достатньо, щоб вживати антимонопольне законодавство".

Вона також повідомила, що "для нас немає значення", чи купувати російську нафту по ціні 340 чи світову по ціні 318 доларів за тонну.

Тимошенко нагадала, що по Чорному морю великий обсяг нафти постачається танкерами, крім того, вона згадала про казахську нафту та можливість використання Одеса-Броди в прямому напрямку.

Тимошенко також сказала, що у найближчий тиждень відбудуться зустрічі з власниками підприємств, які поставляють в Україну нафту – "з усіма окремо".

Вона додала, що до кінця травня уряд оприлюднить принципи дії на бензиновому ринку після закінчення 1 червня граничних цін.

Як відомо, раніше у середу міністр економіки Сергій Терьохін сказав, що уряд планує прив'язати ціни на бензин до світової динаміки цін.

"Українська правда"

Читайте також:

Терьохін більше не хоче утримувати ціни на бензин в коридорі 2,99 за літр


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування