ЛУЦЕНКО ДІЗНАВСЯ, ЩО БАКАЙ ПОКИ УКРАЇНЕЦЬ

Середа, 11 травня 2005, 15:28
Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко заявляє, що паспортна служба України зробила відповідну перевірку і встановила, що колишній керівник Державного управління справами адміністрації президента Ігор Бакай "поки що є громадянином України".

Про це міністр повідомив у середу на прес-конференції у Києві.

За словами Луценка, російська сторона, до якої із запитом щодо наявності у Бакая російського громадянства звернулося МВС України, поки що не надала відповіді.

Проте українській паспортній службі вдалося встановити, що кілька місяців тому матір Бакая спробувала зробити "процес відходу" Бакая від громадянства України, але зрозумівши, що ця процедура досить складна і довга, припинила спробу.

Тому, зазначив Луценко, Бакай є громадянином України "з усіма витікаючими наслідками".

Відповідаючи на запитання, чи не виключає МВС України наявності у Бакая двох паспортів з українським і російським громадянством, Луценко сказав, що це не виключено, але в разі, якщо дійсно виявиться, що Бакай має російсько громадянство, то буде "полеміка (між українською і російською сторонами), де йому відповідати, але полеміки, чи буде він відповідати, не буде".

МВС України оголосило колишнього керівника ДУС Бакая у міждержавний розшук.

Печерським місцевим судом Києва санкціоновано його затримання й доставку під вартою в Україну.

Прокуратурою Києва Бакай притягується до відповідальності як обвинувачуваний за скоєння злочинів, передбачених ч.3 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень, які спричинили тяжкі наслідки), а також ч.3 ст. 27 (як особа, яка організувала вчинення злочинів або керувала їх підготовкою чи вчиненням) Кримінального кодексу України.

Крім того, 18 квітня 2005 року МВС направило запит до правоохоронних органів Російської Федерації про підтвердження або спростування наявності у Бакая російського громадянства.

26 квітня заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль повідомив, що Росія відповіла відмовою на цей запит.

Того ж дня посол РФ в Україні Віктор Чорномирдін повідомив журналістам, що Бакай є громадянином Росії, і одержав громадянство ще до Помаранчевої революції.

Посол запевнив, що про це йому відомо точно. Українське ж громадянство Бакай, згідно із законом, повинен здати. Де зараз екс-керівник ДУС, послу Росії не відомо.

УНІАН


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...