Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суд визнав рівненського губернатора "бабаєм"

Четвер, 12 травня 2005, 14:45
Рівненський губернатор Василь Червоній програв у суді "Рівненській газеті", видавничому дому ОГО та редактору Ользі Ільчук про захист честі і гідності та відшкодування моральної шкоди у розмірі 50 тис. грн.

Приводом для позову стала публікація у "Рівненській газеті" замітки під назвою "Бабай під рівненським соусом".

У преамбулі йдеться: "Якщо маленьких дітей батьки лякають бабаєм, то значну частину населення Рівненщини політиком і народним депутатом Василем Червонієм...". Юристи видання просили ВСУ про зміну підсудності для забезпечення справедливого правосуддя.

Міркування редактора, за її словами, ґрунтувалися на тому, що за роки існування в Рівному незалежної преси Червоній подав на журналістів більше 10 судових позовів з вимогою відшкодування моральних збитків на суму понад 3 мільйони гривень.

Сам Червоній вважає, що порівняння його з бабаєм зашкодило здоров'ю, діловій та політичній репутації.

Позов про відшкодування моральної шкоди за публікацію у "Рівненській газеті" Червоній подав наприкінці минулого року.

11 травня Ківерцівський районний суд Волинської області виніс рішення, що претензії губернатора Рівненської області до журналістів є безпідставними, - передала Західна інформаційна корпорація.

Суд визнав претензії позивача безпідставними і такими, що не принижують честі й гідності позивача та не містять неправдивих відомостей.

Постановляючи рішення, суд послався на ст.10 "Конвенції про захист прав і основних свобод людини", що ратифікована Україною 17.07.1997 року, згідно з якою кожна людина має право на свободу вираження поглядів.

Оскаржувані відомості, на думку суду, є оціночними судженнями автора про особу позивача. Суд констатував: "Автором викладені її думки та критичні судження стосовно позивача, який є політиком і публічною особою, а тому повинен бути більш прихильним до оціночних суджень на його адресу".

Суд також послався на постанову Верховного Суду, відповідно до якої критична оцінка певних фактів і недоліків, думки та судження, критичні рецензії, твори, особливо щодо публічних діячів не можуть бути підставою для задоволення вимог про відшкодування моральної шкоди.

Рішення може бути оскаржене в Апеляційному суді Волинської області протягом одного місяця з наступного дня після його проголошення.

Інститут масової інформації, канал "1+1"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...