Ціни на бензин для машин середнього класу не підніматимуться?

П'ятниця, 13 травня 2005, 14:50
Міністр палива та енергетики Іван Плачков вважає обґрунтованим рішення про міністерства економіки про підвищення граничних цін на паливо та бензин.

Про це він повідомив на прес-конференції у п'ятницю.

За його словами, коливання цін на пальне обумовлені низкою факторів.

У першу чергу це пов'язано з тим, що 15 травня не вдасться здати в експлуатацію Лисичанський нафтопереробний завод, який був на реконструкції.

Він буде зданий лише 25 травня. "Саме тому, - каже міністр - ми, на жаль, очікуємо відпуск нафтопродуктів лише у перших числах червня. Що значно вплинуло в цілому на баланс світлих нафтопродуктів, і тому необхідно було коригувати в цілому баланс".

Міністр також відзначив, що Росія прийняла рішення про збільшення ввізного мита на нафту. "Якщо з 1 лютого по 1 квітня цього року ціну було піднято з 83 до 102, 6 доларів за тонну, то на сьогодні вона піднялася до 136, 6 доларів", - зазначив Плачков.

Причому міністр вважає, що причини підняття цін Росією є суто економічними, - "це коливання цін на світовому ринку нафти".

Третьою причиною міністр назвав те, що не було завантажено Херсонський НПЗ через старе обладнання.

Окрім того, за його словами, з 7 по 11 травня стався збій прокачки нафти на Кременчуцькому НПЗ. Зараз обсяги відновлено. Сьогодні добова прокачка складає 16 тисяч тонн.

"Найближчим часом ми плануємо збільшити обсяги прокачки до 20-25 тисяч тонн на добу. Це дозволить заводові працювати на повну проектну потужність - 580 тисяч тонн нафти за рік. Сьогодні проводяться роботи по збільшенню добової прокачки, що дозволить нам збалансувати обсяги світлих нафтопродуктів і уникнути коливань, які мали місце у квітні та мають місце сьогодні", - сказав Плачков.

За словами Плачкова, також було проведено аналіз реалізації світлих нафтопродуктів. Він показав, що різниця в ціні між 92 та 95 бензином є невеликою.

Це спровокувало масовий попит на високооктановий 95 бензин. Деякі АЗС навіть мають певний дефіцит цієї групи бензинів. "Різниця у ціні не відповідає різниці по якості".

Саме тому ціни на 92 бензин підняли на 1% , а на 95 – на 7%. Водночас міністр каже, що ціна на 80 бензин, яким користуються автотранспортні підприємства та більшість автомобілістів середнього класу, залишиться фіксованою, не зміниться.

"Українська правда"

Читайте також:

Терьохін змінив ціни на бензин


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування