Українці бачать, як Ющенко бореться з корупцією, але хочуть більшого

П'ятниця, 13 травня 2005, 15:23
Більшість українських громадян визнають, що президент і уряд ведуть боротьбу з корупцією.

Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова, повідомив директор політико-правових програм УЦЕПІ Юрій Якименко.

На питання соціологів, чи вживає керівництво країни якісь заходи щодо боротьби з корупцією й зловживаннями службовим становищем, 23,1% респондентів відповіли, що "робиться дуже багато".

На думку 53,8% опитаних - "дещо робиться, але недостатньо". 15% респондентів вважають, що "нічого або майже нічого не робиться", 8,1% - не змогли відповісти на запитання.

На думку Якименка, відповіді громадян свідчать, що "у цілому суспільство відчуло прагнення нової владної команди перебороти корупцію, а не тільки говорити про боротьбу з нею, як попередня влада".

Політолог також підкреслив, що "поки громадяни швидше знають про ініціативи й дії центральної влади, але ще не відчувають їхні результати на місцях".

Експерт вважає показовим факт визнання переважною більшістю жителів всіх регіонів дій нової влади в цьому напрямку (сума відповідей на питання "робиться дуже багато" і "дещо робиться, але недостатньо" коливається від 70% на півдні, до 84% - на заході й 30,8% - у центрі).

"Це дозволяє стверджувати, що боротьба з корупцією почалася по всій країні, однак громадяни чекають від влади більш активних дій, насамперед у регіонах" - підкреслив Якименко.

На думку експерта, серед першочергових кроків у напрямку боротьби з корупцією мають бути: зменшення кількості "корупційних" функцій державних органів; спрощення реєстраційних і дозвільних процедур; посилення відповідальності державних чиновників за корупційні дії з одночасним підвищенням рівня їхнього матеріального забезпечення.

Опитування проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 23 по 28 квітня 2005 року у всіх регіонах України. Опитано 2010 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

"Інтерфакс-Україна"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News