Радбез затвердив план Порошенка. Який може не прийняти Молдова?

П'ятниця, 13 травня 2005, 20:38
План врегулювання Придністровського конфлікту, запропонований Україною, схвалений на засіданні Ради національної безпеки й оборони в п'ятницю.

"Тільки що на засіданні РНБО план України (по Придністровському врегулюванню) одноголосно схвалений", - заявив секретар Радбезу Петро Порошенко після засідання ради.

Порошенко висловив думку, що процес урегулювання Придністровського конфлікту займе понад 18 місяців.

Він також повідомив, що 16 травня у Вінниці пройде зустріч зацікавлених в урегулюванні конфлікту сторін.

"Ми сподіваємося, що цей діалог буде сприяти взаєморозумінню", - відзначив Порошенко.

За словами секретаря РНБО, перші складового плану вже обговорені з усіма учасниками переговірного процесу. Варіанти плану вручені представникам Придністров'я, Росії, Молдови, а також ОБСЄ.

"Відсутні негативні коментарі (щодо плану) всіх учасників придністровського врегулювання", - підкреслив Порошенко.

Як уточнила прес-секретар Порошенка Ірина Фрис, план передбачає посадити всіх учасників конфлікту за стіл переговорів, а також забезпечити прозорі й легітимні вибори у Верховну Раду Придністров'я

Як відомо, раніше в пресі повідомлялося, що план України по врегулюванню Придністровського конфлікту може не влаштувати Молдову – оскільки він передбачає проведення виборів у Придністров'ї, що є легітимізацією цього сепаратного утворення.

У той же час офіційні особи Молдови уникають конкретних коментарів із цього приводу.

Український план, витримки з якого були озвучені на саміті ГУУАМ, навіть називають "план Козака-2" – по імені колишнього заступника голови адміністрації президента Росії, який також запропонував легітимувати Придністров'я. Його план був відкинутий Кишиневом.

Інтерфакс-Україна, Українська правда


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування