Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Заворушення в Узбекистані продовжуються. В Ільїчевську горять адміністративні будівлі

Субота, 14 травня 2005, 13:37
В Узбекистані продовжуються масові заворушення та мітинги, що почалися в ніч на п'ятницю. У місті Ільїчевськ горять будівлі міліції, районної адміністрації і податкової інспекції.

Про це РИА "Новости" по телефону розповів очевидець подій.

За його словами, в центрі міста продовжується багатолюдний мітинг. Мітингувальники утримують главу Курган-Тюбінського району Андіжанської області, який вранці намагався домовитися з ними.

Лідери мітингу заявляють, що обстановка в місті знаходиться під їхнім контролем, призначені керівники народних дружин по забезпеченню порядку, і безладів не буде.

Раніше повідомлялося, що багатолюдний мітинг, який почався у п'ятницю в центрі узбецького міста Андіжан, перенісся в суботу до Ільїчевська Андіжанської області.

Як повідомило джерело з місця подій, вдень мітинг проходив на центральній площі міста. Голова районної адміністрації прибув на площу, щоб зустрітися з мітингувальниками. Він намагався заспокоїти людей, які його оточили.

Ільїчевськ знаходиться на кордоні з Киргизією, за декілька десятків кілометрів від Андіжана.

Президент Узбекистану Іслам Карімов, який перебував у п'ятницю в Андіжан, заявив у суботу, що в Андіжані загинули десять міліціонерів. При цьому, за його словами, з боку бойовиків "жертв, звичайно, більше".

Організатором заворушень в Андіжані Карімов називає одну з екстремістських організації "Хизб-ут-Тахрір".

"Організаторами заворушень виступили "акраміти", новий перебіг "Хизб-ут-Тахрір". Його мета, неприйнятна для нас - це ненависть і неприйняття світського шляху розвитку", - сказав він.

"За даними, які ми маємо у своєму розпорядженні, вони обдурюють молодь ідеями створення єдиного ісламського халіфату. Нам були відомі до проведення цієї акції імена організаторів цієї течії. Але ми їх не чіпали, поки вони не переступили закон", - підкреслив президент Узбекистану.

Крім того, у суботу близько 500 біженців з Узбекистану перетнули державний кордон з Киргизією.

Люди перейшли з киргизької сторони на узбецьку, де почався мітинг. За попередніми даними, серед біженців є поранені.

Як повідомлялося, у ніч на п'ятницю озброєні люди практично повністю узяли під контроль місто Андіжан у Ферганській долині Узбекистану. Вони розстріляли декілька охоронців місцевої в'язниці і випустили близько трьох тисяч ув'язнених.

23 з них були засуджені за участь в діяльності ісламістської організації "Акрамія". Таким чином демонстранти висловили протест проти процесу над 23 мусульманськими бізнесменами, яких звинувачують в екстремізмі.

Частина ув'язнених відбувала термін за участь в радикальних угрупуваннях ісламізму, проте більшість була засуджена за звичайні кримінальні злочини.

Читайте також:

В Узбекистані почалася революція? Завершено штурм міськдержадміністрації

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування