Українці вважають, що влада виконує обіцянки, але рівень корупції не змінився

Субота, 14 травня 2005, 15:35
Більша частина українців вважає, що дії нової влади відповідають передвиборчим обіцянкам, проголошеним на Майдані Незалежності під час помаранчевої революції.

Такі дані соцопитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, оприлюднила газета Дзеркало тижня в суботу.

Так 40,3% респондентів вважають, що дії влади відповідають обіцянкам, 29,9% вважають, що не відповідають проголошеному зі сцени Майдану. 27,5% вагалися відповісти напевно, оскільки влада виконує деякі обіцянки, а деякі – ні.

В той же час 55,4% опитаних вважають дії нової влади прозорішими ніж попередньої, 22,3% відповіли "важко сказати напевно – почасти згоден, почасти не згоден" зі ствердженням. 19,3% вважають, що дії влади прозорішими не стали.

В цілому політику нової влади позитивно оцінили 51,6% респондентів. Причому так відповіла більшість опитаних на півдні, заході та в центрі. Почасти позитивно, почасти негативно політику влади оцінили 30,8%, а негативно на це питання відповіли 16%.

В той же час, на питання, чи може президент України та уряд зробити щось, аби поліпшити вашу думку, лише 6,7% вважають, що їх ставлення ніщо змінити не зможе. 16,4 вагалися відповісти точно, а 53,5 взагалі відмовились від відповіді. 23,4% заявили, що президент і уряд "звісно, можуть" поліпшити думку про їх діяльність.

На питання, "чи відчуваєте ви тепер, після зміни влади, більше свободи для висловлювання своїх поглядів", 44,5% відповіли, що нічого не змінилося, а 34,1% вважають, що можуть значно вільніше висловлювати свої думки. Проте, 12,4% вважають, що тепер така можливість зменшилась, при цьому більшість опитаних проживає на сході України.

Також більшість українців (35,1%) вважають, що нічого не змінилося і в шансах громадян захистити свої права. В той же час 31,2% вважають, що таких шансів стало значно більше, а 9,9% - що мають менше шансів захистити свої права.

Щодо рівня корупції 39,8% респондентів відповіли, що він не змінився, 31,8% - що він значно знизився. Вагалися з відповіддю 21,6%, а 6,4% вважають, що рівень корупції значно зріс.

На питання щодо об’єктивної інформації, 45,9% респондентів відповіли, що отримують її більше, ніж раніше, в той же час 35% думають, що нічого не змінилося. 9,6% - що об’єктивної інформації стало набагато менше.

Водночас 40,6% вважають, що нова влада не чинить тиск на ЗМІ, 29,9% респондентів думають, що тиск з боку влади на пресу чиниться. Вагалися відповісти 22,5% опитаних.

На питання щодо того, як нова влада ставиться до нової опозиції, 30,8% зазначили, що влада дає більшу свободу дій, ніж давала опозиції колишня. 24,8% вагалися з відповіддю. 22,7% відповіли, що нова влада так само перешкоджає діяльності опозиції як колишня.

19,8% респондентів відповіли, що нова влада ще більше перешкоджає діяльності опозиції, ніж колишня.

Більшість респондентів вважають, що генпрокуратура останнім часом порушила низку кримінальних справ щодо відомих політиків керуючись прагненням влади добитися справедливого покарання винних.

24,3% пояснюють діяльність генпрокуратури бажанням влади звести політичні рахунки з представниками старої влади. 14,3% вважає, що це викликано бажанням влади убезпечити себе від виникнення сильної опозиції. Вагалися відповісти 18,5%.

Загалом було опитано 2024 респондента.

"Українська правда"


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування