Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пинзеник стверджує, що "спрощенцям" стало легше жити

Субота, 14 травня 2005, 17:49
Уряд України не має наміру повертатися до колишньої схеми роботи зі "спрощенцями", зокрема, підвищувати граничний рівень виторгу, при якому підприємці зобов'язані реєструватися як платники податку на додану вартість (ПДВ), повідомив міністр фінансів України Віктор Пинзеник.

"Що таке малий бізнес? Є межа, після якого краплі води стають струмком. У Європі вважають, що це EUR 5 тис. (розмір виручки) у рік. В Україні введено $60 тис. у рік. Є межа, після якого малий бізнес уже не настільки малий. Для тих людей, що хочуть мати дуже просту систему, треба мати невеликий оборот - $5 тис. на місяць", - підкреслив Пинзеник.

За його словами, уряд прагне розмежувати реальний малий бізнес, що може працювати по спрощеній системі, і ті підприємства, що необґрунтовано використовують спрощене оподатковування для оптимізації витрат.

"Коли я чую, що мову (про розмір виручки) заводить представник гіпермаркету, у мене виникає питання: яке він має відношення до малого бізнесу? Коли в колективі, у якому працює 500 співробітників і використовується спрощена система оподатковування, - це малий бізнес? Спрощена система не для них робилася", - підкреслив міністр.

При цьому він відзначив, що безпідставне застосування спрощеної системи оподатковування створює нерівні умови ведення бізнесу для середніх підприємств, що платять податки на встановленому рівні, і таких же підприємств, що використовують спрощену систему оподатковування.

Як підкреслив Пинзеник, представники дійсно малого бізнесу вже розібралися з новою системою і не пред'являють урядові претензій.

"Люди, що на початку піднімали цю проблему, зараз мовчать. Тому що уряд дійсно спростив і полегшив оподатковування для "спрощенців".

Раніше вони платили 283 грн., а з 1 квітня - 200 грн. Таксисти, що торгують на ринках, - для них податок зменшився. Зараз же питання виникло через те, що в нас "спрощенцями" вважалися усі, хто завгодно", - сказав Пинзеник.

Як повідомлялося, за оцінкою Держкомпідприємництва, введення в практику запропонованих обновленим держбюджетом змін спрощеної системи оподатковування в тому вигляді, у якому вони існують, може привести до ускладнень у роботі не тільки визначених сегментів бізнесу, але і до знищення всієї спрощеної системи оподатковування, тінізації бізнесу і росту безробіття.

При цьому, за оцінкою комітету, особливу загрозу системі спрощеного оподатковування містить впровадження нововведення про обов'язкову реєстрацію платниками податку на додану вартість (ПДВ) усіх без винятку суб'єктів господарювання з розмірами виручки понад 300 тис. грн. і про позбавлення платників єдиного податку права на бюджетне відшкодування ПДВ.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...