Ющенко пообіцяв Раді Європи вибори без фальсифікацій

Понеділок, 16 травня 2005, 12:54
Президент Віктор Ющенко пообіцяв лідерам країн-членів Ради Європи, що парламентські вибори 2006 року в Україні будуть чесними і прозорими.

Про це він заявив, виступаючи на пленарному засіданні третього саміту Ради Європи "Європейська єдність - європейські цінності" у Варшаві в понеділок.

"Парламентські вибори наступного року будуть чесними і прозорими. Адміністративний тиск відійшов в минуле. Гарантія цього - активний розвиток громадянського суспільства, зростаюча незалежність засобів масової інформації", - сказав Ющенко.

Він підкреслив, що преса в Україні стала "вільною від тиску чиновників". Пріоритетом державної політики є безперешкодний доступ громадян до інформації, запобігання монополізму в медіа-просторі. "Ми будуємо відкрите суспільство, яке сповідує свободу слова, і ми готові захищати її", - сказав Ющенко.

За словами президента, Україна кожним своїм кроком впроваджує в життя європейські цінності і європейську модель влади.

"У цій складній роботі ми спираємося на ідеї, покладені в основу документів Ради Європи, на досвід її інститутів і на партнерство її народів і урядів", - сказав Ющенко.

"Ми ставимо владу на службу громадянину, на охорону його конституційних прав і свобод. На виконання цього завдання спрямована політична реформа, яка почалася в Україні. У ході внесення змін до Конституції ми буде враховувати висновки Венеціанської комісії Ради Європи", - додав президент.

Глава держави також повідомив, що вже отримано "важливі результати розслідування убивства журналіста Георгія Гонгадзе". "Перед законом будуть відповідати не тільки виконавці, але й організатори і замовники цього злочину, так само, як будуть притягнуті до суду усі, хто причетний до убивства журналістів і політиків, до фальсифікації на виборах і спроб розколоти країну. Ми затвердимо в Україні верховенство права, повернемо українцям віру в правосуддя", - сказав президент.

Ющенко також заявив, що майбутнє України - в об'єднаній Європі. "Ми бачимо майбутнє України в об'єднаній Європі. Наш шлях до неї - це впровадження в Україні європейських соціальних, економічних і політичних стандартів", - сказав він.

"Ми очікуємо від євроінтеграції появи нових шансів для кожного громадянина України", - додав Ющенко.

Він підкреслив, що для України велике значення має саме "людський вимір євроінтеграції". "Вона (євроінтеграція) дає нові шанси на освіту, розвиток через культурний обмін, на доступ до інформації, на спільний успіх у наукових дослідженнях. Це далеко не повний перелік. Але цілком реалізувати їх може тільки той, хто користується свободою пересування", - сказав Ющенко, ще раз підкресливши необхідність забезпечення вільного пересування європейців.

Президент також подякував Раді Європи і лідерам держав-членів Ради Європи за підтримку в досягненні демократії і свободи. За його словами, "особливо важливу роль зіграла Рада Європи, коли в партнерстві з іншими європейськими інституціями підтримала боротьбу українського народу за чесні президентські вибори.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

Депутати хочуть змінити закон про вибори. Щоб не було революції?


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування