Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мартиненко не хоче, щоб Ющенко став лебедем, а Тимошенко щукою

Вівторок, 17 травня 2005, 15:38
Лідер фракції "Наша Україна" Микола Мартиненко вважає, що для України вигідна пропорційна система виборів із підвищенням прохідного бар’єру до 5% для політичних партій та до 7% для виборчих блоків.

Про це депутат заявив у матеріалі "Бар’єр на шляху політичної ентропії", який публікує у вівторок газета "Столичні новини", повідомляє прес-служба фракції "Наша Україна".

Мартиненко відзначає, що новітня історія України продемонструвала усі недоліки "мажоритарки", за якої "у парламенті формується така невпорядкована та розрізнена множина депутатів, що виробити більш-менш розумну політичну рівнодійну просто неможливо".

Депутат вважає, що у цьому випадку порушуються зв’язки у трикутнику "президент-парламент-уряд", а найвищі органи влади влаштовують видовище на кшталт "Лебідь, Рак та Щука".

Мартиненко також відзначає досвід більшості європейських країн, де рівень виборчого порогу коливається у межах 4-5%. "За розрахунками експертів, при запропонованому нами варіанті п’яти процентів для партій і семи – для блоків, ми отримаємо в українському парламенті від шести до восьми парламентських фракцій", - впевнений він.

На думку Мартиненка, це дозволить створити стійку парламентську більшість і сформувати працездатний уряд. Окрім того, підняття бар’єру дасть імпульс до блокування дрібних політичних сил, а значить, відбудеться консолідація сил різної політичної орієнтації – як тих, що симпатизують владі, так і тих, що виступають проти неї.

"Ми отримаємо реальний шанс на те, що відбуватиметься цей процес за ідеологічними ознаками, а не за клановими, регіональними чи особистісними", - вважає Мартиненко.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...