У СБУ була справа на Гонгадзе під назвою "Провокатор"

Середа, 18 травня 2005, 18:05
Голова парламентської комісії зі справи Гонгадзе Григорій Омельченко стверджує, що в 2000 році СБУ за прямою вказівкою її екс-голови Леоніда Деркача завела справу оперативної перевірки стосовно Гонгадзе під кодовою назвою "Провокатор".

Про це Омельченко сказав у середу в Києві в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Слідча комісія встановила, що після розмови Леоніда Кучми і Деркача в червні 2000 року, де Кучма віддав наказ стосовно Гонгадзе, щодо журналіста була заведена справа оперативної перевірки під кодовою назвою "Провокатор" з мотивацією про те, що Георгій одержав матеріали, які може передати за кордон, що спричинить негативні наслідки для іміджу України", - відзначив він.

Депутат також стверджує, що санкцію на проведення оперативно-слідчих заходів стосовно Гонгадзе дав колишній голова Київського апеляційного суду Зубець, безпосередньо курували проведення оперативно-пошукових заходів колишні тоді заступники голови СБУ Юрій Землянський і Петро Шапковський.

"Ця інформація на підставі мого депутатського звернення була перевірена і знайшла своє підтвердження. Зараз усі ці матеріали знаходяться в Генеральній прокуратурі для надання правової оцінки в плані рішення питання про порушення кримінальної справи стосовно Деркача, Землянського і Шапковського", - заявив голова комісії.

Крім того, Омельченко стверджує, що колишній генеральний прокурор України Михайло Потебенько також знав про заходи, які проводилися СБУ щодо Гонгадзе.

"За вказівкою Потебенька, співробітник Генпрокуратури перевірив оперативно-пошуковий відділ стосовно Гонгадзе і на цій справі поставив свій запис про законності", - сказав він.

Омельченко стверджує, що всі ці матеріали знаходяться в Генеральній прокуратурі.

"Збереглися матеріали, що стосовно Гонгадзе СБУ проводила весь комплекс оперативно-технічних матеріалів, у тому числі і з резолюціями представників Генеральної прокуратури", - підкреслив він.

Депутат додав, що парламентська комісія встановила причетність до стеження за Гонгадзе, проникнення в його житло, за місцем роботи, організації прослуховування і так далі більше 30 працівників міліції.

Як повідомлялося, у березні цього року голова Служби безпеки України Олександр Турчинов заявив, що СБУ була причетна до стеження за журналістом Георгієм Гонгадзе за кілька тижнів до його зникнення.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...