Чорновіл написав закон про Януковича й себе

Четвер, 19 травня 2005, 20:45
У Верховній Раді зареєстровано проект закону "Про опозиційну політичну діяльність", який визначає гарантії опозиційної політичної діяльності і її правові основи.

Також він визначає порядок формування й організації діяльності політичної опозиції, права й обов'язки її суб'єктів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як повідомили в інформаційному управлінні Верховної Ради, законопроект внесений депутатами Тарасом Чорноволом і Миколою Комаром (обоє - фракція "Регіони України").

Визнаючи політичну опозицію як передумову побудови демократичного суспільства й з огляду на різні погляди на саму опозицію і її можливі різновиди, автори законопроекту розширили поняття "опозиція", замінивши його на "опозиційну політичну діяльність".

Відповідно до документа, не допускається опозиційна діяльність, яка має на меті ліквідацію незалежності України, порушення її суверенітету й територіальної цілісності, підрив безпеки держави, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, незаконне захоплення державної влади.

Крім того, не допускається опозиційна діяльність, направлена на пропаганду війни, насильства, розпалення міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, зазіхання на права й свободи громадян і на здоров'я населення, а також створення воєнізованих формувань.

Головним суб'єктом опозиційної діяльності, відповідно до законопроекту, є політична партія (блок), а парламентські фракції тільки виконують рішення своїх партій про опозиційну діяльність. Суспільна опозиція може існувати тільки за умови її підтримки опозиційними партіями.

Відповідно до законопроекту, вищим керівним органом об'єднаної парламентської опозиції є координаційна рада, до складу якої входять керівники депутатських фракцій, що створили об'єднану парламентську опозицію.

Проект закону припускає, що у випадку створення об'єднаної парламентської опозиції її представникам гарантується право на посади заступника голови Верховної Ради й голів не менш ніж третини парламентських комітетів.

Крім того, за умови наявності у Верховній Раді об'єднаної парламентської опозиції, політична опозиція може сформувати альтернативний ("тіньовий") Кабмін, що діє на суспільних началах як консультативно-дорадчий орган опозиції.

Склад і представництво альтернативного уряду, відповідно до законопроекту, визначаються угодою між опозиційними партіями.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...