Глава "Нафтогазу" відмовляється від ідеї Тимошенко

Четвер, 19 травня 2005, 23:10
На сьогодні в Україні доцільно не будувати нові нафтопереробні заводи, а реконструювати і модернізувати вже існуючі, вважає глава правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Івченко.

"Сьогодні немає економічної доцільності будувати нові НПЗ в Україні", - сказав він в інтерв'ю журналістам у четвер у Києві.

"Сьогодні є інша доцільність - реконструювати і модернізувати існуючі потужності, щоб була велика глибина переробки, так, як у Європі, щоб була якість, така, як у Європі", - додав Івченко.

За його словами, необхідно "завантажувати існуючі заводи й експортувати нафтопродукцію в Європу і далі".

"Це доцільно й економічно і політично. Будівництво нових заводів в Україні недоцільно. Це я вам говорю як професіонал", - відзначив Івченко.

Він нагадав, що на сьогодні потужності НПЗ України складають 51 млн. тонн нафтопродуктів у рік, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Це теоретично. Реально – порядку 41 млн. тонн при сьогоднішньому стані заводів. Ми переробляємо в рік близько 22 млн. тонн", - відзначив Івченко, підкресливши, що в такий спосіб запас України по потужностях подвійної.

Тому говорити про будівництво нового НПЗ незалежно де, або на трубопроводі Одеса-Броди або в Одесі, немає сенсу, сказав він.

Як повідомлялося, Юлія Тимошенко заявила, що "в Одесі в припортовій зоні ми почнемо будувати найпотужніший, найсучасніший завод, орієнтований на нафту неросійського походження".

Потужність такого НПЗ буде складати близько 10 млн. тонн нафти в рік, повідомив міністр палива й енергетики України Іван Плачков.

Читайте також:

Тимошенко побудує завод в Одесі, щоб Росія більше не вказувала Україні її місце


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...