Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На плані Порошенка вдячні сусіди знайшли "білі плями"

П'ятниця, 20 травня 2005, 13:40
МЗС України оприлюднило план врегулювання придністровського конфлікту, за яким Придністров'ю надається особливий статус як складової частини Республіки Молдова.

Як відзначається в документі, розміщеному на сайті МЗС, "у такий спосіб зберігається територіальна цілісність Молдови, а жителі Придністров'я реалізують право на самовизначення".

Згідно з планом, пропонується "провести дострокові вибори у Верховну Раду Придністров'я під міжнародним контролем не пізніше жовтня-листопада 2005 року".

"У такий спосіб Молдова визнає легітимним представницький орган Придністровського регіону", говориться в документі.

Правове оформлення Придністров'я пропонується здійснити в три етапи.

"На першому етапі – повинен бути закріплений статус Придністров'я як адміністративно-територіальної одиниці Молдови у формі республіки. При цьому суб'єктом міжнародного права є Молдова", говориться в документі.

"Придністров'я приймає свою Конституцію, положення якої не суперечать молдавському Основному законові. Воно закріплює свою символіку – прапор, герб, гімн, але буде використовувати її разом з молдавською", відзначається в документі.

Відповідно до документа, "офіційними мовами Придністров'я є молдавська, українська і російська. Придністров'я бере участь у зовнішній політиці Молдови з питань, які стосуються його інтересів".

Вихід Придністров'я зі складу Молдови може бути здійснений "під міжнародним моніторингом на основі всенародного референдуму в Придністров'ї", говориться в документі.

На другому етапі врегулювання конфлікту запланований розподіл повноважень між центральними органами влади Молдови і Придністров'я, на третьому – правове забезпечення особливого статусу Придністров'я у складі Молдови.

Як підкреслюється в документі, "якщо одна зі сторін конфлікту порушить положення Плану, Росія, Україна й ОБСЄ можуть застосувати міжнародно-правові санкції".

Посередниками у врегулюванні придністровського конфлікту виступають Росія, Україна й ОБСЄ за участю представників ЄС і США.

Як відомо, план врегулювання готувався секретарем Радбезу Петром Порошенком. Його зустріли критикою політологи, наближені до президента Молдови Вороніна, оскільки план передбачає легітимізацію нинішньої влади в Придністров'ї.

Для президента Ющенка врегулювання Придністровської кризи є одним із головних завдань на міжнародній арені.

***

Тим часом у п'ятницю міністр реінтеграції Молдавії Василь Шова привітав ініціативу України по придністровському врегулюванню.

За його словами, "ініціатива України є своєрідною "дорожньою картою", якій необхідний "путівник", що буде розроблений як закон про особливий статус Придністровського регіону.

"Цей документ покликаний доповнити запропонований Україною план придністровського врегулювання, що має багато "білих плям", але надає широкі можливості для розв'язання проблеми", - підкреслив Шова.

Він відзначив, що "документ буде розроблятися з урахуванням досвіду автономії і в Гагаузії, Криму, міжнародної практики і думки громадянського суспільства, у тому числі з Придністров'я".

Щодо виборів у Придністров'ї, він сказав, що вони "можуть проходити тільки в умовах демократизації регіону, і саме від цього буде залежати реальна дата проведення виборів".

Новости-Украина, Інтерфакс-Україна, "Українська правда"

Читайте також повністю документ:

ПЛАН урегулирования приднестровской проблемы


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:57
Споживання електроенергії зросло на 3,8%: в енергосистемі зберігається дефіцит – "Укренерго"
11:55
фотоЗ Таллінна до Києва: естонський депутат розпочав велопробіг, щоб зібрати гроші для ЗСУ
11:55
День після Чорнобилю. Як "Динамо" обіграло "Спартак" на переповненому 100-тисячному стадіоні
11:50
РосЗМІ: У Росії різко зросла кількість вакансій для людей з інвалідністю на тлі війни в Україні
11:39
відео"Патрулювала" кордон: прикордонники помітили рись у Карпатах
11:32
За 2023 рік перевізникам компенсували лише 6% витрат за пільговиків – Мінвідновлення
11:25
фотоРосіяни атакували КАБами Харківщину, серед постраждалих — діти
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
11:05
Іспанія відправить в Україну ракети до Patriot замість самої системи ППО – ЗМІ
Усі новини...