Поляки та українці домовилися з приводу поховань

П'ятниця, 20 травня 2005, 17:01
Польські та українські експерти погодили проблемні питання навколо поховань польських солдатів у Львові, відомих як Цвинтар орлят.

Про це у п'ятницю повідомив українсько-польський інформаційний проект ProEUROPA з посиланням на видання Gazeta Wyborcza.

Відповідну згоду прийняла міська рада Львова.

Водночас, за даними видання, міськрада формально не змінила своє рішення у справі Цвинтаря орлят, очікуючи, що польська сторона підтвердить, що не висуватиме інших додаткових вимог.

Рада також 58-ма голосами прийняла заяву до польських властей з проханням побудувати поблизу селища Павлокома пам’ятник українцям, загиблим під час мілітарної акції поляків в 1945 році.

Крім цього, депутати не обговорювали питання повернення кам’яних левів на Цвинтар орлят, чого добивається польська сторона, аргументуючи це тим, що український уряд не звертався до них з подібним проханням.

Упродовж кількох років поляки та українці не могли знайти компромісу у справі напису на пам’ятнику. Польща хотіла написати на ньому, що "польські солдати героїчно загинули за батьківщину", українці не погоджувалися на слово "героїчно".

Цвинтар можуть відкрити наприкінці червня початку липня.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування