Парламент завалять роботою, щоб збулася обіцянка Ющенка

П'ятниця, 20 травня 2005, 19:19
Найближчими тижнями на розгляд парламенту будуть запропоновані 20 законопроектів, які мають полегшити переговори про вступ України до Світової організації торгівлі.

Про це повідомив на прес-конференції у п’ятницю секретар РНБО Петро Порошенко.

Секретар РНБО нагадав, що переговори про вступ України до СОТ тривають 13 років і вступ у цю організацію був передвиборчою обіцянкою Ющенка.

За його словами, на засіданні РНБО, яке закінчилось перед цим, було ухвалено рішення про "активізацію двосторонніх переговорів, дані чіткі вказівки по низці країн".

"Було ухвалено політичне рішення щодо тих розбіжностей, які існують між міністерствами і сьогоднішнє обговорення значно прискорить розробку і прийняття цих законопроектів і не виключено, що через тиждень за спеціальною процедурою було запропоновано Верховній Раді розглянути їх", - сказав секретар РНБО.

Він додав, що досягнуто прогресу у переговорах з Китаєм та Австралією. "Переговори проводитимуться ефективно і ми зможемо зробити цей прорив, і у вересні протокол буде узгоджено на 100 "%, - сказав Порошенко.

Також на засіданні обговорювалося питання отримання Україною статусу країни з ринковою економікою, оскільки без нього українські продукти не уникнуть антидемпінгових розслідувань.

Окремо, за словами Порошенка, на засіданні говорилося о про захист українського сільгоспвиробника, зокрема цукрової галузі напередодні вступу до СОТ.

Що стосується ЄЕП, то "було досягнуто чітка домовленість, що участь в ЄЕП, зокрема створення зони вільної торгівлі в частині, що не суперечить конституції, відповідає стратегічним інтересам України".

"Досягнуто домовленість про формалізацію української політики щодо ЄЕП. Уряд і делегація на засіданні ЄЕП отримали завдання про активізацію переговорів. Мова йде про 29 першочергових угод", - сказав Порошенко.

Він також не виключив, що Україна розгляне можливість участі в інших 93 угодах, які були запропоновані на самому початку.

"Це пояснюється тим, що Росія є нашим стратегічним партнером. Покращення економічної співпраці з Росією відповідає економічним і національним інтересам України. У випадках, де це не суперечить конституції, ми проводитиме лінію на розширення співпраці", - сказав секретар РНБО.

Він також зазначив, що інтеграції в ЄЕП не суперечить співпраця в рамках з ГУУАМ.

Українська правда

Читайте також:

ЮЩЕНКО ГОВОРИТЬ ПРО ЗРИВ ГОЛОВНОЇ МЕТИ 2005 РОКУ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування