Ющенко не відправить Тимошенко у відставку, щоб вона не пішла в опозицію

Неділя, 22 травня 2005, 17:29
Політологи сходяться на думці, що прем'єр-міністр Юлія Тимошенко найближчим часом не піде у відставку.

"У мене практично немає сумнівів, що вона (Тимошенко) не піде у відставку за власним бажанням, а Ющенко не буде її звільняти, оскільки це для нього дуже серйозний виклик напередодні парламентських виборів", - вважає директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

Разом з тим, якби це відбулося, "вона б мала перспективи отримати на парламентських виборах більше ніж партія Ющенка, і тоді вже могла б ставити умови для формування уряду, обираючи для себе партнерів", - вважає політолог.

Керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко думає, що прем'єр не піде зараз у відставку, "тому що до 1 вересня, коли різко зміниться її політичний статус, залишилося всього кілька місяців".

"Я б на її місці чіплявся будь-якими засобами за владу. Я думаю, що вона так і зробить, і помириться із президентом", - сказав політолог. При цьому він вважає, що, у випадку подання у відставку, Тимошенко не піде в опозицію.

"У неї досить інших політичних ресурсів, щоб створити будь-якому політикові на Україні важке життя, у тому числі й президентові. А сама вона не буде вступати у відкриту конфронтацію із президентом...Тим більше що частина силовиків, в особі керівництва СБУ, на її боці, і це виглядає трохи карикатурно", - відзначив Небоженко.

Директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв також не бачить можливостей для відставки, однак не виключає, що у випадку, "якщо дійсно Тимошенко не буде задовольняти Ющенка і його оточення, то буде реалізована спроба давити через парламент".

"Тобто, створити умови, коли парламент, незадоволений урядом, буде звертатися до президента із проханням про відставку, і в такий спосіб Ющенко може отримати додаткові політичні аргументи на користь такого рішення, і на цій підставі буде усувати Тимошенко з посади", - вважає він.

Політолог, разом з тим, переконаний, що президентові не вигідна відставка Тимошенко, хоча розкол між прем'єром й оточенням Ющенка вигідний частині президентської команди.

Якщо все-таки Тимошенко відправлять у відставку, вона одержить всі шанси "працювати в режимі нової опозиції", - відзначив Єрмолаєв.

Шеф-редактор журналу "Політична думка" Володимир Полохало також сумнівається в можливості відставки прем'єра. При цьому, на його думку, звільнення Тимошенко "неминуче привело б до серйозної політичної кризи в країні".

"Інтерфакс-Україна"

Читайте також:

ЮЩЕНКО ЗАПРОПОНУВАВ ТИМОШЕНКО ПОДАТИ У ВІДСТАВКУ

ТИМОШЕНКО ПРОСИТЬ НЕ РОБИТИ ДИВЕРСІЙ ЩОДО ЇЇ ВІДСТАВКИ

Відставка Тимошенко – першоквітневий жарт, бо вона цілувалася з Ющенком

ЮЩЕНКО КАЖЕ, ЩО ДОВІРЯЄ ТИМОШЕНКО. Але не спростовує, що пропонував їй відставку

Політолог: скандал між Ющенком і Тимошенко – це добре

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування